9x ambachtelijke bakkers in Rotterdam

Heb jij al gemerkt dat de Rotterdamse bakkers langzaamaan de stad veroveren? Vooral in de ochtend is het haast onmogelijk voorbij te lopen langs deze geurende hotspots. Het ambachtelijk gebakken brood is maar een van de redenen waarom je er graag voor omfietst.

Van Oost naar West of Noord naar Zuid, het maarkt niet zoveel uit waar je begint. De een heeft meer bakkerij dan winkel of restaurant, de ander net andersom. Een kleine eenling vol passie, een ‘social bakery’, maar ook stevige jongens die ver buiten het Rotterdamse bekend zijn.

Een lijstje knapperige bakkers waar je wel even zoet mee bent tot je ze allemaal hebt geprobeerd.

Bakkers in Rotterdam

Das Brot

Een van de weinige vrouwelijke ondernemende bakkers is Lotte Smelik van Das Brot. In de zijstraat van de Nieuwe Binnenweg vind je in de Gouvernestraat haar bakkerij. Daar verkoopt zij vier dagen per week een wisselend assortiment aan desembrood. Erg leuk vind ik dat ze er vol passie op los experimenteert, zoals laatst met speciaal brood, pan de muerto, voor Allerzielen. Das Brot

Talks & Treasures - 9x knapperig brood en taarten van bakkers in Rotterdam

Jordy’s Bakery

Het brood van Jordy’s is bij veel Rotterdammers bekend, maar wist je al dat er een nieuwe vestiging in Kralingen is? Net als bij de knusse winkel aan de Nieuwe Binnenweg (en in Fenix Food Factory) koop je bij Jordy’s de bekende spelt- en desembroden uit de bakkerij. En ook zoet banket, croissants en gezonde repen voor tussendoor. Jordy’s Bakery

Bakkers Werkplaats Rotterdam

Al bijna drie jaar is de Bakkers Werkplaats dé plek waar het bakproces mensen helpt om weer aan de slag te gaan. Wie denkt dat de sociale bakkerij op Katendrecht een softe business is heeft het mis. De bakkers met verschillende achtergronden zorgen er samen voor dat het Rotterdams brood (van lokaal verbouwde en gemalen meelsoorten) op de planken ligt bij flink wat favorieten van Talks & Treasures: Uit Je Eigen Stad, Brasserie Nieuw Noord, Fitzgerald en Heilige Boontjes. Bakkers Werkplaats

Hopper Coffee

Dacht je dat ze alleen een van de Rotterdamse koffiebranders zijn? Welnee. De Rotterdamse bakkers van Hopper zijn ook bekend van het ambachtelijk gebakken brood. Echt? Jazeker. Net als de croissants. Het liefst eet je dat vers uit de oven in een van mooie vestigingen op het Zwaanshals of de Schiedamsevest. Voor het betere begin van je dag of weekend. Hopper Coffee

Bas Bakt

Bij Bas Bakt op de Hartmanssstraat sta je middenin de bakkerij. Behalve de toonbank met verse broden, broodjes en andere baksels is er geen scheiding. Je kan van dichtbij zien waar de verse producten bereid en gebakken worden. Elke dag liggen er in de vitrine verse broden om mee te nemen naar huis of werk. Of om ter plekken te eten met een drankje. Bas Bakt

Vlaamsch Broodhuys

Begonnen vanuit Vlaardingen scharen we de bakkers van Vlaamsch Broodhuys natuurijk onder de Rotterdamse bakkers. Als een van de eersten bakten zij op ambachtelijke manier zuurdesem broden. Naast goed zitten bij de twee Baker Cafés (Meent en Nieuwe Binnenweg) haal je de knapperige broden op verschillende verkooppunten in de stad.  Inmiddels delen ze het brood op verschillende plekken in Nederland. Vlaamsch Broodhuys

Talks & Treasures - 9x knapperig brood en taarten van bakkers in Rotterdam

Urban Bakery Rotterdam

Weest gewaarschuwd en ga hier niet met al teveel trek naar binnen. In de Hofbogen bakken ze de lekkerste ambachtelijke taarten en andere zoet lekkers. Met de Amerikaanse pastry als basis, scoor je hier naast romige cheesecake ook allerlei andere zoetigheid in de categorie brownies, cakes, cookies en fudge. En het brood? Komt van het Vlaamsch Broodhuys. Wie in het centrum is, zoekt snel een plekje bij de vestiging aan de Hoogstraat. Urban Bakery

Koekela

De taarten van Koekela zijn inmiddels een grote bekende in (en ook buiten) Rotterdam. In 2003 waren ze een van de eerste Rotterdamse bakkers met Amerikaanse taarten en koekjes. Nadat oudste in datzelfde jaar ter wereld kwam, werd deze toffe plek favoriet om in het weekend langzaam wakker te worden. Croissantje, krantje, koffie…Geen verrassing dat de meiden in 2009 dat onze trouwtaart hier vandaan moest komen. Op de Nieuwe Binnenweg. Koekela

De Bakkerswinkel

De vestiging in Kralingen stond al eerder op Talks & Treasures en is zo mooi ruim dat hij niet op het lijstje mag ontbreken. Bij binnenkomst herken je meteen de inrichting door Piet Hein Eek en de menukaart is er een om voor terug te komen. Wist je dat je in de winkel brood (en zoetigheid) voor thuis mee kunt nemen? De Bakkerswinkel

Naast deze negen ambachtelijke bakkers in Rotterdam zijn er natuurlijk meer fijne adresjes voor je brood. Wat mij betreft is de geur van verse baksels uit de oven sowieso onweerstaanbaar.

Laat ik de gewone Nederlandse, Turkse of Surinaamse bakker om de hoek vooral niet vergeten. 

Welke is jouw favoriet? Laat het weten in de reacties helemaal onderaan deze blogpost!

Beeld boven via Das Brot, beeld onder via Vlaamsch Broodhuys

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *