Relaxed reizen en zonder file naar je vakantiebestemming?

Mensen rijden zo verschillend naar hun vakantiebestemming. Je hebt nachtrijders, filerijders, bestemmingsracers. Wij scheuren niet in één keer en doen het kalm aan. Slapen onderweg naar Spanje in Novotels. Muziekje erbij (check de zomerplaylist van Talks & Treasures). Ik hou er wel van ‘en route’ te zijn.

En gebruiken al jaren de badge van Télépeage, zo handig!

Ik ben altijd benieuwd hoe mensen naar hun vakantiebestemming reizen. In één keer een nacht doorrijden, met of zonder slapende kinderen op de achterbank? Of uitgebreid de tijd nemen en de overnachten in een mooi kasteel of hippe B&B, zodat je op de eerste reisdag al echt vakantie hebt?

De auto afgeladen vol, een karretje er achter of zó licht bepakt dat je bijna kunt backpacken?

Relaxed reizen of zwarte zaterdag opzoeken?

En dan die jaarlijks terugkerende zwarte, rode en oranje dagen op de snelwegen naar het zuiden van Europa. Waarom stappen vakantiegangers massaal op een vrijdag of zaterdag in de auto? Want vervolgens komen ze samen in de file terecht.

Er zijn nachtrijders, die in de ochtend vastlopen of vroege ochtendrijders die in de middag stil staan. Zou het onderdeel van het vakantiegevoel zijn: in de file staan?

Talks & Treasures - Relaxed reizen en zonder file naar je vakantiebestemming?

Noem ons luie rijders. Inderdaad we crossen niet in één keer 1600 km. Meestal rijden we in een twee dagen en als we echt heel kalm aan willen doen, in drie dagen. Lekker doorrijden, zonder files. Daarom vertrekken we bij voorkeur op een zondag of in het begin van de week.

Voor vertrek reserveren we her en der kamers bij Novotel en zien we onderweg wel op welke plek we uiteindelijk overnachten. Annuleren is gratis tot een bepaalde tijd dus dat rijdt zorgeloos, je kunt altijd ergens terecht.

Novotel beste optie

Meestal rijden we via Brussel, Reims en Dijon naar het zuiden en omzeilen we Parijs. Net als bij campings, is het met hotels of  een B & B in Frankrijk altijd maar zien hoe schoon het is. Maar na 1000 km rijden, slaap ik graag in een blinkende kamer. Inmiddels duiken we al jaren bij Novotel het bed in.

Toen de meiden klein waren, kropen ze direct in de bekende Kapla-hoek. Nu ze groter zijn, springen ze meteen na aankomst in het zwembad. Het is een soort ritueel geworden, hoe koud het water vaak ook is. Een Novotel zonder zwembad is geen optie meer. Die van Valence heeft een hele mooie. Het heeft ook nog eens een erg fijn terras aan het water. Kan je heel goed borrelen op het begin van de vakantie.

Talks & Treasures - Relaxed reizen en zonder file naar je vakantiebestemming?

Tip: City Breakfast

Wist je dat je bij Novotel kunt kiezen tussen een uitgebreid ontbijt of de city variant? Veel mensen weten dat niet en lopen direct naar het buffet. Het city ontbijt is minstens zo lekker en scheelt enorm in prijs. Tip: je moet er bij de bar in de lobby speciaal om vragen.

En daarna weer ‘en route’. Als je heel vroeg of juist laat, na 10.00 uur, vertrekt loop je niet vast in de Franse ochtendspits. Toch niet handig als je net uitgeslapen op weg bent.

Télépéage of tolpoortjes-kick

Vervolgens hebben wij al jaren de grootste kick-voor-niks met de tolpoorten! Waar iedereen richting creditcard- , of erger, het cashloket rijdt, sorteren wij voor naar de meest linker rijbaan om met de badge van Télépéage en een snelheid van 30 km/u soepel door de poortjes te rijden.

Je vraagt je af waarom mensen – ook Fransen –  er nog steeds voor kiezen om aan te schuiven in de péagefile. Wij kochten het apparaat een jaar of 10 geleden langs de autoroute en inmiddels kan je het ook via de ANWB kopen. Het kost namelijk bijzonder weinig: €2,50 in de maand dat je hem gebruikt en verder natuurlijk de tolkosten. Als je hem nog niet hebt: het is een slimme aanschaf! Eventueel kun je ze ook nog onderweg kopen bij de stand langs de autoroute van Vinci of APRR.

Actie onderweg

Na twee dagen auto rijden, hebben we het allemaal wel zo’n beetje gezien. Dag één is altijd gezellig, maar tegen de middag van de volgende dag zijn we toe aan de plek van bestemming. Met tieners in de auto lijkt het niet meer nodig om ze tijdens de rit zwaar te entertainen, maar dan is twee dagen de max.

Hoe ga jij op weg naar je vakantiebestemming? 

Beeld homepage Atlas Green, beeld boven Mullermarc,  beeld onder Carli Jean

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *