François Geurds meats De Toren

Hoe fijn is het om bij François Geurds te lunchen in FG restaurant en om tijdens al dat heerlijke eten een nieuwe wijn te proeven? Dan heb je een culinair feestje in je agenda staan.

Samen met fotograaf Charlotte Huiskes, die alle foto’s bij dit bericht maakte, zat ik aan dezelfde tafel waar ik een keer met R zat voor een romantisch diner. Dat was toen zo lekker dat we vorig jaar op de kruk zaten bij FG Food Labs. En gisteren dus opnieuw op de bank in het restaurant.

Dat we deze keer zó verwend zouden worden, was een verrassing. Een bijzondere lunch waarbij de introductie van de nieuwe Toren Z 2013 samenging met mooie verhalen: over wijn, eten en Zuid Afrika.

Emil den Dulk, eigenaar van De Toren Private Winecellar, schoof aan en sprak met passie over De Toren. Hoe het stuk land dat hij kocht voor zijn vrouw uitgroeide tot een gerenommeerd wijnhuis. En hij vertelde trots over zijn kinderen en Zuid Afrika.

De heren van Wijnkooperij De Lange vertelden tijdens de lunch het ene na het andere verhaal over wijn en de wijnwereld. Het familiebedrijf zorgt er voor we deze fijne (én prettig geprijsde) wijnen ook in Nederland kunnen drinken.

Nice To Meat hield aan tafel levendige verhalen over Wagyu runderen en de wiedenlammeren (géén weidelam) dat perfect smaakte bij de wijnen.

Wie van eten en drinken houdt, wordt heel blij van een ‘behind-the-scene’ ervaring als deze bij François Geurds!

De Toren ‘out of the bottle’

Wijn maken is een serieuze zaak met veel regels en dat geldt zeker voor de bordeauxwijn. Daar kan je heel ingewikkeld over doen of je kiest er voor om ‘out of the bottle’ te denken en op een creatieve manier een bordeaux-stijl wijn te maken. Zo werkt het bij De Toren en dat geeft naast een lekkere wijn een mooi verhaal.

Talks & Treasures - Francois Geurds meats De Toren

Om tot de beste smakenmix te komen werkt dit Zuid Afrikaans wijnbedrijf samen met wijndrinkers, importeurs, pers en sommeliers. Tijdens verschillende proeverijen kiezen zij smaken en De Toren bepaalt daarna de perfecte blend (mix van druivenrassen). Vervolgens duurt het nog ruim een jaar voordat de wijn echt in de fles gaat.

Het bijzondere aan Z 2013 is dat Nederlanders de smaak hebben samengesteld. In 2014 was de proeverij bij FG Food Labs en de blend die daar tot stand kwam, is de Toren Z 2013.

François Geurds

Vandaag werd er geproost op en gegeten met Toren Z 2013. Hoe de wijn smaakte? Heerlijk natuurlijk. Alle wijnen van De Toren zijn van de allerbeste kwaliteit en het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Wat François Geurds zo leuk maakt, is dat hij aan de ene kant niet van fratsen houdt, terwijl hij aan de andere kant voor perfectie staat en spectaculair kookt. Je hoeft in FG Restaurant** niet opgetut aan tafel te zitten en krijgt zomaar als dessert een marshmellow om zelf mee te BBQen.

De perfecte foodgrooves ontbrak nog en daarom maakte hij de cd ‘Flavours & Grooves’. Dat dan weer wel. Ik ben er best gevoelig voor dus toen de deuntjes uit de boxen kwamen, waande ik me bijna in Ibiza. Met Afrikaanse wijnen. En Rotterdamse gezelligheid.

Eten is meer dan wat er op je bord ligt.

Heb er fun mee en doe er niet heel ingewikkeld over. Dat gevoel krijg je bij een culinair feestje van meneer Geurds en daar hou ik wel van.

Charlotte en ik hebben genoten van de mooie verhalen, de geweldige wijnen en het heerlijke eten.

Beeld: Charlotte Huiskes Fotografie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *