In de eerste overzichtstentoonstelling van Frans Lanting – Dialogues with Nature- is meer te beleven dan alleen het bewonderen van prachtige natuurfoto’s. De wereldberoemde en geëngageerde natuurfotograaf nodigt met zijn kunstwerken uit om anders te kijken naar het leven op aarde.
Bijzondere teksten bij de foto’s en filmische interviews verbinden de dialogen met de natuur tot een inspirerend verhaal.
Beeld & tekst
Vanaf het begin van zijn carrière hecht Frans Lanting veel waarde aan de teksten bij zijn fotografie. Waar hij in de eerste jaren haiku’s als onderschrift gebruikte, is tegenwoordig Chris Eckstrom, zijn vrouw en partner, verantwoordelijk voor onder andere de teksten en filmbeelden.
Het maakt de foto’s nog persoonlijker dan ze al zijn, bijvoorbeeld die van het jachtluipaard:
“Op zoek naar jachtluipaarden in Kenia kwam ik een groep van drie broers tegen, lokaal bekend als de Honey’s Boys. Ze zijn in dit natuurgebied opgegroeid en al talloze keren gefotografeerd. Ze gedragen zich als filmsterren, en dat zijn ze eigenlijk ook.”
Of de teksten zorgen voor verrassende natuurlijke context bij op het oog bizarre beelden. Zoals de olifantenfamilie die op weg is naar hun lievelingsboom met mango’s.
Na de uitbouw van de receptie bij een safarielodge is de route naar de boom geblokkeerd. Dat deert deze olifanten niet en ze nemen nog steeds hun vertrouwde route, maar nu dwars door de nieuwe receptie.
Ik liet de foto thuis zien aan oudste die verfrissend opmerkte waarom ze die receptie daar hebben gebouwd? Op een toegankelijke manier inspireert Lanting jong en oud tot nadenken over de natuur, het milieu en het leven op aarde.
Frans Lanting
Net als een boek, is de tentoonstelling opgedeeld in hoofdstukken en neemt de fotograaf je mee op reis door de tijd. De vijf hoofdstukken brengen je heel de wereld over, van Kralingen in Rotterdam tot Madagaskar, de Amazone en Antarctica. Je ziet, leest en hoort de visie en het verhaal van Frans Lanting.
De filmbeelden waarin hij vertelt over zijn keuze voor de fotografie vond ik inspirerend: hoe hij als milieueconoom er voor kiest zijn hart te volgen en vervolgens via beeldschone foto’s milieuproblematiek wereldwijd aan de orde stelt.
In het laatste hoofdstuk ‘Wereld in beweging’, zijn nieuwe exclusieve panorama’s te zien die hij maakte met zijn iPhone. Daarmee toont hij de veranderingen op onze planeet als gevolg van menselijk handelen.
Toevallig sluit dat onderwerp perfect aan bij het werkstuk van jongste over milieuvervuiling. Een bezoek aan Dialogue with Nature staat voor komende zomervakantie op het lijstje. Met foto’s van zoete exotische ‘furry friends’ in het vooruitzicht gaat dat met tienermeiden heel soepel.
Heel grappig zijn tot slot de beelden waarop het echtpaar samen in actie te zien is. Na zoveel moois, vergeet je bijna dat het ultieme pinguïn familieportret niet zomaar is vastgelegd. Voor een generatie die snelle plaatjes maakt met hun smartphone, is het bijzonder om te zien met welke camera’s en hoe deze foto’s zijn gemaakt: veel geduld, enkele fysieke ontberingen en met liefde voor alles wat leeft.
Tot en met 4 september 2016 is het werk van de geboren Rotterdammer te zien in het Nederlands Fotomuseum – LP2.
Tegelijk met deze tentoonstelling start de WNF-Frans Lanting Photo Award die voor natuurfotografen en -liefhebbers van alle leeftijden is. Wil je meedoen? Check www.wnf.nl
Beeld homepage: Elephants at Twilight, Botswana, 1989 © Frans Lanting; beeld onder Frans Lanting: Flower Hat Jelly, California, 2005 © Frans Lanting
Anays Balentien
IK wil heel graag de foto met de olifanten faamily bij het water, weet u waar ik deze kan kopen?
Talks & Treasures
Hoi Anays,
Mooi is die foto he.
Je zou het kunnen proberen via het Nederlands Fotomuseum. Of Google Frans Lanting waar je foto’s kan kopen.
Succes!