Portugal Algarve: 5 tips voor vakantie met tieners

Op vakantie naar de Algarve? Dit zijn de leukste plekken om met je tieners naartoe te gaan én het zelf ook naar je zin te hebben! 5 tips waar de hele familie blij van wordt en voor wie Aqualand wil overslaan.

De eerste keer met twee tieners op vakantie vroegen we ons af hoeveel tegenwerking er zou komen als we er op uit wilden. Ik hoor regelmatig verhalen over lamme tieners die niet mee te krijgen zijn. Dat viel reuze mee! In de Algarve zijn zoveel leuke dingen te doen dat we nog een keer terug gaan.

Algarve met tieners - 5 tips voor leuke plekken

5 tips voor tieners in de Algarve:

1. Zeegrotten spotten!

Het klinkt saai, een tikje nerdy zelfs, maar het was één van de high lights van de vakantie: met een vissersbootje de zeegrotten bekijken. Wij huurden een vissersboot in Benagil en scheurden met een Portugese beach boy over het water de grotten in! Oudste tiener vond het ge-wel-dig! Vooral als de boot met flink wat vaart door een minimale ingang de donker zwarte grot induikt. Attractiepark-waardige ervaring!

Een topcombi van de bijzondere grotten met de speedy vissersboot en een sunny beach boy. Langs de kust van de Algarve is er op verschillende plekken de mogelijkheid om de grotten per boot te bekijken.

Algarve met tieners - 5 tips voor leuke plekken

2. Surfbaai in Sagres

Het kleine dorpje Sagres aan ‘the end of the world’ heeft de beste en mooiste surfstranden in Europa. Als je bij Rua do Tonel het pad naar beneden afloopt, kom je terecht op de hotspot onder surfers in de Algarve.

Algarve met tieners - 5 tips voor leuke plekken

Een verborgen plek die je niet snel vergeet, zo mooi! Prachtige rotsen geven een magisch uitzicht en de golven zorgen er voor dat niet alleen tieners hier uren zoet zijn. Tegen het einde van de ochtend loopt het vol met surfers van alle leeftijden. Met en zonder gezin.

Algarve met tieners - 5 tips voor leuke plekken

Algarve met tieners - 5 tips voor leuke plekken

De stoere surfers zijn ook prima uitzicht als geen board mee hebt. De hang out op het strand was gesloten, maar later in het seizoen kan je er terecht voor drankjes en snacks. Jongste tiener wil het liefst dit jaar nog terug voor surflessen!

Algarve met tieners - 5 tips voor leuke plekken

Tip: Op het strand spraken we de eigenaar van Sagres Natura die op dat moment surfles gaf aan een gezin met tieners. Hij woonde een tijd in Nederland en spreekt onze taal, hoe handig is dat!

3. Shoppen in Faro

Oudste tiener is altijd in voor wat uurtjes shoppen tijdens een wolkendagje. Faro is de perfecte stad om naast het winkelen, haast ongemerkt, wat cultuurmomentjes mee te pikken. En groot genoeg om langer dan een uur door te brengen in de kleine straatjes.

Algarve met tieners - tips voor leuke plekken

Op zoek naar een restaurant, liepen we langs de kust en ‘verdwaalden’ we nog even in het oude stadsdeel van Faro. Dat je uiteindelijk toch weer in de Zara belandt, is voor tieners alleen maar fijn. Prettig herkenbaar is altijd goed.

4. Eilandleven op Ilho del Farol

De volgende keer willen de meiden heel graag met de boot naar het vuurtoren eiland, Ilho del Farol. Om er te komen neem je in de buurt van het natuurgebied Ria Formosa de boot of watertaxi naar dit eiland voor de kust van de Algarve. Boottochten vinden de meeste tieners (zonder zeeziekte) erg geslaagd en je weet nooit wat je onderweg voor spannends tegenkomt.

Algarve met tieners - tips voor leuke plekken

Op het eiland kun je relaxed eten en chillen bij de kleurige strandtent Al Amai. De eigenaren verven de tent elk jaar in andere kleuren! En aan het einde van de dag pak je de boot weer terug.

5. Afkoelen met de kano in Monchique

Actie en afkoelen werkt altijd voor tieners en je pikt in dit geval wat mooie natuur mee in het Monchique gebergte. Het ligt maar een kort stukje rijden van de kust van de Algarve. Onze meiden wandelen niet graag, maar voor avontuur in het water zijn ze altijd te porren. De ideale bestemming voor als er in de zomer tropische temperaturen aan zee zijn.

Met deze vijf tips heb je een geweldige vakantie in het zonnige Algarve en gaan je tieners met plezier er op uit. En willen ze zoals bij ons graag terug!

Algarve met tieners - tips voor leuke plekken

Parken en andere attracties

Voor wie er echt niet onderuit kan toch nog een paar toeristische attracties waar tieners het ook goed naar hun zin hebben. De enige tip daarbij: neem een fijne fles wijn voor jezelf mee.

Aquaparken

Toen we net van het vliegveld kwamen, reden we langs het eerste Aquapark bij Albufeira. Er zijn er een stuk of drie. Gelukkig voor ons zagen ze er gesloten uit.

Zwemmen met dolfijnen

Een van de meest toeristische attracties in de Algarve. Net als dolfijnen spotten op zee. Daarover hoorden we dat de kans erg klein dat je een dolfijn tegenkomt.

Dierenparken/ Jeep safari’s

Er zijn verschillende dierenparken met krokodillen of andere tropische dieren.

Karten en Quad rijden

Vanaf een jaar of tien kunnen kinderen die spanning en actie zoeken op deze karretjes zich uitleven..

Er zijn vast meer mooie plekken in de Algarve waar je tieners probleemloos mee naartoe krijgt.

Weet jij waar je moet zijn voor leuke plaatsen waar je als ouders ook blij van wordt?

Laat het weten in de reacties hieronder!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *