• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Talks & Treasures

  • EET & DRINK
  • BUITEN
  • REIZEN
  • UIT
  • MOOI
  • Over Talks & Treasures
  • ZAKELIJK CONTACT

Limburgse stoofpot: zuur vlees

Limburgse stoofpot: zuur vlees

Gisteren was ik weer in Limburg en rond deze tijd van het jaar verlang ik altijd naar zuurvlees. Een ‘frietje zoer vleisch’ is ook al goed, makkelijk van de frituur. Zo lekker!

Het allerlekkerst is natuurlijk de stoofpot zuur vlees van mijn moeder. Dat wisselt, zoals wel vaker met streekgerechten, nogal eens van ingrediënten. Het basisrecept voor deze stoofpot kreeg ik een paar jaar geleden van haar. Dat deel ik graag met je want dit wil je een keer proeven. Vrees niet: geen zure hap!

Zoals altijd met de recepten die ik deel: ook de Limburgse stoofpot is makkelijk om te maken. ’s Avonds het vlees in de marinade, en de dag erna alleen nog maar stoven.

Recept zuur vlees, 6 personen:

1 kg magere runderstoof of riblappen

250 azijn óf 150 azijn/ 150 wijn (of zonder azijn: 250ml wijn/ 50 water)

zout, vers gemalen peper, 100 gr boter

2 laurierblaadjes, 4 kruidnagels, 1 thl tijm

2 grote uien, in grove ringen

1 goedgevulde eetlepel bruine basterdsuiker, 2 eetlepels appelstroop

3 plakken ontbijtkoek, grof gekruimeld

Bereiden:

Marinade:

Vlees in blokken snijden en een grote glaze of roestvrijstalen kom doen. Voeg azijn of azijn-wijnmix toe met zout, peper, laurier, kruidnagels en tijm toe en schep het vlees goed om. De kom afdekken (bijv. met een theedoek) en een hele nacht buiten of op een koele plek laten staan.

Vlees:

Haal het vlees uit de kom en laat het in een vergiet of zeef uitlekken en vang het vocht op! Zorg ervoor dat je 200 ml. marinadevocht hebt en vul het eventueel met water bij tot 2 dl. De blokjes vlees dep je droog met keukenpapier.

Stoven: 

Verhit een klont boter in een grote braadpan en fruit de grove uienringen glazig. Schep het uit de pan. Voeg opnieuw een klont boter toe en bak het vlees in drie porties op hoog vuur rondom bruin. Bij elke portie doe je opnieuw boter in de pan. Schep al het vlees in de pan, en voeg de ui, suiker, appelstroop, grof gekruimelde ontbijtkoek en de marinade toe. Schep goed door elkaar en laat de pan op laag vuur of i de oven op 150 grd. 2- 2,5 uur stoven. Proef of er nog zout, peper bij moet.

Stoofrecept feestdagen

Als je een grote pan zuur vlees maakt voor de feestdagen (of drukke werkdagen) dan hoef je alleen nog brood, frites of rode kool erbij te serveren en klaar ben je.

Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt!

Gerelateerd

november 2015

Previous Post: « Herfst picknick: 5x wat neem je mee?
Next Post: Kerst: hoolies en guilty pleasures »

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Talks & Treasures - Liesbeth

Copyright © 2025 · Foodie Pro Child Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in