Eiland Brienenoord: groene oase in Rotterdam

Eiland Brienenoord is zo’n verborgen plek die niet erg ‘op de route’ ligt. Onderaan de brug, verscholen achter het industrieterrein en ter hoogte van de Kuip.

Talks & Treasures - Eiland Brienenoord - groene oase in Rotterdam

Veel Rotterdammers hebben er ooit van gehoord maar de meesten zijn er nog nooit geweest.

Zelfs R kende tot vorige week zondag niet de weg naar het eiland. Terwijl hij toch elke thuiswedstrijd van Feyenoord op de tribune zit. Vanaf het industrieterrein aan de overkant van het stadion zie je een klein bruggetje waarvan je je afvraagt of je daar met de auto over kan rijden. Ja dat kan. Om er vervolgens achter te komen dat je aan de andere kant niet mag parkeren.

Wij wandelden rechtsaf langs het water over het Eiland van Brienenoord, zoals het eigenlijk heet, en werden onderweg meerdere keren verrast. Als eerste door de stilte, het groen, mensen die elkaar groeten. Zomaar midden in de stad.

Onderweg kwamen we langs Buitenplaats Brienenoord, een speelplaats voor Rotterdammers van alle leeftijden volgens de website. Even verderop is de ingang naar de volkstuintjes. Ik begreep meteen waar de auto’s naartoe reden die we op het korte stukje tegenkwamen. Bij de ingang van het tuinencomplex sla je linksaf het veld over.

Talks & Treasures - Eiland Brienenoord - groene oase in Rotterdam

Op dat moment stonden er een stuk of vier Schotse Hooglanders te grazen. Dat ziet er toch een tikje bizar uit als je op de achtergrond naar de Brienenoord ziet. Ze staan er niet zomaar, want de koeien zorgen al grazend voor het onderhoud van het groen op het eiland. De natuurlijke maaiers zorgen er voor dat bloemen, planten, insecten en vogels vanzelf hun weg op het eiland vinden.

Romantisch Eiland Brienenoord

Eenmaal aan de overkant loop je linksaf door een bospaadje langs de Maas weer terug. Als je over het water kijkt, zie je naast de Brienenoord de nieuwste windmolen en varen vrachtschepen en watertaxi’s vlak voor je neus voorbij.

Als je een stukje verder wandelt en tussen de struiken en bomen naar links kijkt dan zie je de skyline van Rotterdam. Wie wordt daar niet een romantisch van? Ja toch!

Let intussen wel op de hopen stront van de vaste bewoners, want ze grazen op het hele eiland en ze leggen het overal neer.

Talks & Treasures - Eiland Brienenoord - groene oase in Rotterdam

Toen wij er waren, speelden er veel kinderen in het bos. Er zijn hier genoeg plekken om hutten te bouwen en om te zitten op de omgevallen bomen. Als je iets wil eten of drinken dan zal je dat zelf moeten meenemen.

Wel staan er op een paar plekken houten bankjes om te zitten en te genieten van het Rotterdamse uitzicht van het Eiland Brienenoord.

Wie tijdens de herfst nog een bijzondere en niet al te lange wandeling wil maken, gaat hier zeker naartoe.

Meer tips voor de herfst vakantie? En het herfst-to-do inspiratielijstje.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *