Blije Wijnen: goed nieuws over natuurlijke wijnen!

Blije Wijnen opende afgelopen maand aan de Schietbaanstraat. Wist je dat dit de eerste natuurlijke wijnwinkel in Rotterdam is? Een hotspot voor liefhebbers van dit biologische product. Maar ook voor wie het (nog) niet drinkt is dit de plek voor goed nieuws!

Sinds 2015 heeft Maud naast haar gewone baan de webshop Blije Wijnen en staat ze op de Oogstmarkt. Toen er ruimte vrij kwam om een winkel te openen (om de hoek van haar huis ook nog), greep ze meteen haar kans. Zij vindt niets leuker dan te vertellen over ‘vin naturel’, de smaak, het proces, de samenwerking met de boeren en er voor te zorgen dat steeds meer mensen dit product kiezen. De wijnen haalt ze vooral uit Frankrijk, uit de regio waar ze zelf de lekkerste natuurlijke wijnen dronk.

Goed nieuws!

Ik geef meteen toe dat ik zelden biologische wijn drink. Minder smaakvolle ervaringen zorgen er voor dat ik kies voor een gewone wijn. Maud begrijpt waar die negatieve verhalen over de natuurlijke wijn vandaan komen. Dat heeft vooral te maken met de verwachting over de smaak en de kwaliteit van het product. Natuurlijke wijn is zo anders van de gebruikelijke wijnen, dat je opnieuw je smaak moet ontdekken. Als je daarmee aan de slag gaat, is het belangrijk om voor een mooi product te kiezen. Meestal is die niet te koop in de supermarkt.

Het goede nieuws: vaker wijn proeven om je favoriete smaak te ontdekken. Hoe erg, als de lente begint!

Om een begin te maken, denk ik aan een witte wijn. Die drinkt ook buiten in de zon heel fijn. Omdat ik hou van Sauvignon Blanc vraag ik Maud of ze iets heeft wat daar op lijkt? Goede vraag, maar verkeerde verwachting blijkt: wie natuurlijke wijnen probeert moet weten dat je deze wijnen niet kunt vergelijken met reguliere wijnen. Ze worden anders geproduceerd en ook het groeiproces van de druiven verschilt bij biologische wijn.

Anders is niet slecht, zeker als je bij je zoektocht hulp krijgt van een kenner. Maud is geen vinoloog, maar wel een groot wijjnliefhebber met veel kennis over de natuurlijke wijnen. Je hoeft je daarom niet ongemakkelijk te voelen als je de winkel binnen stapt en zegt dat je er niks van weet. Dat vindt zij nou net superleuk en ze vertelt er graag over in begrijpelijke taal. Haar enthousiaste verhaal over het contact met de wijnboeren stelt gerust: zij verkoopt alleen wijnen van boeren waarmee ze persoonlijk contact heeft.

Blije Wijnen

Talks & Treasures - Blije Wijnen -goed nieuws over natuurlijke wijn 6

Zie je dat rek met al die mooie flessen witte, rosé, rode en bruisende wijnen? Als ik wel eens twijfel over een wijn, laat ik me heel makkelijk leiden door een mooi etiket. Of de vorm van een fles. Een bijzondere dop of kurk. Jij ook? Dan krijg je het lastig. Wat meteen opvalt in de winkel zijn de mooie, creatieve etiketten op de wijnen. De rose zoen op de ene fles (beeld homepage) is een afdruk van de lippen van de wijnboer, vertelt Maud. Over passie gesproken!

Of het nog niet genoeg is: je vindt Blije Wijnen vlakbij de Nieuwe Binnenweg. Een extra reden om maar gewoon te beginnen met je ontdekkingstocht naar de vin naturel.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *