Recepten om van carnaval een feestje te maken

De culinaire kant van carnaval is eigenlijk het beste als je het mij vraagt. Weet je nog het recept voor nonnevotten? Er zijn verschillende recepten van deze lokale specialiteit, maar ik waag me er niet aan. In deze periode verlaat ik Limburg niet zonder een ronde langs de bakkerij voor een zak van de gesuikerde deegstrikken.

Nu blijf ik komende weken uit de buurt van Limburg, maar ik schuif dit weekend wel aan bij de culinaire Venetiaanse variant tijdens Carnevalle di Venezia Dinnerparty bij Westerkaatje Noord.

En ook in Italie wordt zoet lekkers gemaakt voor dit driedaagse culturele feestje? Bijvoorbeeld chiacchiere, Italiaans voor kletspraatjes, heten de speciale zoete koekjes. In verschillende streken hebben de gesuikerde deeglintjes trouwens een andere naam.

Talks & Treasures - Recepten om van carnaval een feestje te maken

Recepten voor carnaval

En dan wordt het recept ook nog eens aangepast, zodat er vele varianten op het originele carnavalsrecept. Zoals deze alcoholvrije kindvriendelijke (en in het Nederlands) versie.

Of wat te denken van de mierzoete castagnoleeen soort donut die me aan de nonnevot doet denken.  Ze lijken nog op Berliner bollen, vooral als ze zijn gevuld met room, jam of Nutella. Met dit recept maak je makkelijk en snel een portie van 6.

Talks & Treasures - Recepten om van carnaval een feestje te maken

Naast een berg zoetigheid wordt de honger gestild (of een bodem gelegd)met stevige maaltijden. Ook daarvan wisselt de specialiteit per streek. Eeb van mijn favoriete recpeten voor carnaval is Zoer vleisj, of zuur vlees. Liefst met friet.

Maar in Maastricht zijn ze weer dol op tête de veau. Wat trouwens minder vies is dan het klinkt, zolang je dit recept zonder kalfshoofd volgt.

Wist je dat gnocchi ook een gerecht is dat traditioneel met carnaval werd gemaakt? Met de legende van Tomasso Da Vico werd gnocchi het eten voor de armen. Maar dat is het al lang niet meer.

En natuurlijk is er van gnocchi ook een zoete variant.

Wie nog niet op streng dieet is, leeft zich uit met deze vette- en vleesrecepten. Met carnaval gaat het uiteindelijk om gezelligheid.

Heel benieuwd wat er komende zondag op het menu staat tijdens de carnavals dinerparty.

P.S. Schattig waren ze wel met carnaval.

Beeld homepage Vittorio Caselli

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *