Afrikaanderwijk Rotterdam: groene en gezellige hotspots

Eerlijk? Ik wist niet dat Afrikaanderwijk zo groen en gezellig is! Verrast door de leuke plekken en enthousiast over het groen wandelde ik door deze wijk op Zuid. De hotspots zijn een fijne mix van goed eten, moois om te zien en lekker buiten zijn.

Het kwam er telkens niet van: bij Rijnhaven linksaf slaan in plaats van naar het bekende Katendrecht. Of op weg naar een vriendin eens een keer rechtsaf slaan bij de Laan op Zuid. Intussen was ik heel benieuwd wat er te beleven is in het gebied daar tussenin.

Op de eerste lentedag van dit jaar ontdekte ik dan eindelijk hoeveel toffe plekken er liggen in dit stukje Rotterdam Zuid. Voor het gemak een lijstje met leuke plekken die je als vanzelf leiden langs nog meer fijne hotspots.

Gezond lekkers bij Cakebar Sharp Sharp

Een gevaarlijk lekker én gezonde hotspot is Sharp Sharp aan de Hillelaan (beeld boven). Ik kan haast niet kiezen uit de kleurige zoete gebakjes in de vitrine. Ze zijn gemaakt met biologische ingrediënten en zonder geraffineerde suikers. Renate (met Afrikaanse roots) en Frank hebben sinds juni 2016 hun hippe hotspot in de Afrikaanderwijk gecreëerd, maar zijn al in 2014 begonnen met de knappe, gezonde baksels. Met metro Rijnhaven op 1 minuut lopen haal je dat lekkers net zo makkelijk vanuit de stad.

Rotterdamse Munt

Talks & Treasures - Afrikaanderwijk Rotterdam - groene en gezellige hotspots 4

Ik rij al jaren langs deze kruidentuin op Zuid zonder te weten dat het er was. Hoe suf is dat! Van de andere kant: vriendin die aan de overkant woont, blijkt er zelf ook nog nooit te zijn geweest. Zij vertelde dat op deze plek Huis op Zuid wordt gebouwd met nieuwe huizen, een basisschool en een zwembad. Hoeft zij als het klaar is met haar kind alleen nog maar de straat over te steken, handig!

Tot de start van de bouw is de stadskruidentuin een relaxte plek om te ontsnappen aan de drukte. Bijvoorbeeld aan een van de picknicktafels buiten in de lentezon? Rotterdamse Munt, de tuin én de winkel, is het hele jaar geopend. Vanaf april kun je hier weer terecht om zelf verse kruiden te plukken voor thuis of kruidenplantjes te kopen voor in je tuin of op je balkon.

Marktdag Afrikaanderwijk

De markt op het Afrikaanderplein is precies goed: niet te groot, niet te klein. Met een prima mix aan kramen van Hollandse kazen, exotische groenten, fruit en Mediterraanse kruiden, broden en olijven. Het is er gezellig, overzichtelijk en tegelijkertijd is hier alles te koop wat een mens maar nodig kan hebben. Voor je het weet, sjouw je net als ik met tassen vol. Een volgende keer slimmer plannen. De markt is elke woensdag en zaterdag van 8.00 tot 16.30.

NIFFO Galerie

Na de markt loop ik langs NIFFO en de kleurige buitentafels lokken me naar binnen. Daar laat ik me verrassen door de tentoonstelling NOTES ABOUT COMMUNICATION. Deze mooie kleine kunstwerken van waterverf zijn ook te koop. Eigenaresse van de galerie, Zoë, vertelt over haar werk met jongeren uit de buurt en wijst op de tafels die zij gemaakt hebben. Het is zo’n feelgood plek waar je regelmatig even binnenloopt om te zien wat er hangt.

Talks & Treasures - Afrikaanderwijk Rotterdam - groene en gezellige hotspots 1

RAAF Café

Wie doordeweeks niet kan en in het weekend naar Afrikaanderwijk gaat, loopt richting Maashaven en strijkt neer voor koffie en drankjes bij RAAF. De letters staan voor Rotterdam-Art-Adventure-Food en herbergt informatiepunt Dit Is Zuid. Zij organiseren bijvoorbeeld de Afritour en de Maassilotour waar enthousiaste zuiderlingen je de geheimen van zuid laten zien.

Naast deze plekken zijn er nog veel meer leuke hotspots die je tegenkomt als je door Afrikaanderwijk wandelt. Om te eten, koffie te drinken of te winkelen. Ik ga snel weer terug want ik ben nog benieuwd naar concept & designer vintagestore Damage Playground, de Botanische Tuin en ik wil nog lekkers halen bij Bakkerij Nieuw Fes! En dan heb ik nog niet alles gezien.

Heb jij nog tips om het lijstje aan te vullen? Laat je reactie achter helemaal onderaan deze blogpost. 

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Echt Afrikaanderwijk. Zij houden je up-to-date over events en nieuwe ontwikkelingen in de wijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *