De Nederlandse truc voor gelukkige kinderen!

Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst, omdat wij ouders de truc in de vingers hebben voor de ideale balans in opvoeding. Genoeg aandacht geven en op tijd weer los laten. Net als met planten (bij mij thuis dan) kan het ook met kinderen helemaal geen kwaad om ze af en toe eens te vergeten en ze het lekker zelf te laten uitzoeken.

Daar worden ze zelfredzaam, zelfstandig en dus gelukkige kinderen van. Dat laatste concluderen de schrijfsters van het boek  “De gelukkigste kinderen van de wereld. The Dutch Way.”

Je leest vaker over dit onderwerp, maar de interviews met ouders over heel de wereld maakt dit boek extra interessant. Er staan grappige voorbeelden in van ouders (vooral moeders) die een vergelijking maken met de opvoeding van kinderen in hun eigen land. En waarom ze vinden dat we het hier in Nederland beter aanpakken. Natuurlijk zijn er ook die vinden dat we veel strenger moeten zijn.

Gelukkige kinderen zwemmen!

“Nederlandse kinderen leren zwemmen in plaats van het gevaar af te schermen met een hek”, is een quote uit het boek. Kijk, zo staan al die uren zweten in dat zwembad zomaar symbool voor onze zelfstandige opvoeding!

Ook leuk om te lezen is, dat onze CITO-toets in het buitenland toch een raar fenomeen blijkt. Volgende week is het weer toetsweek! Hoe fijn dat het stress-circus er omheen is verdwenen. De gelukkige kinderen hoeven alleen nog maar de vakjes aan te kruisen, want de plek op de middelbare is toch al gereserveerd.

Twijdel je wel eens of je het goed aanpakt met je tieners of pubers? Wees gerust, je kunt gewoon verder goochelen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *