Kloosterhotel in Sittard

Afgelopen zomer bracht ik  jongste naar Limburg voor een nachtje logeren bij haar neefjes. Met oudste overnachtte ik in Sittard. In hotel Merici om precies te zijn, een kloosterhotel. Back-to-the-roots: daar krijg je leuke gesprekken van!

Natuurlijk kan ik altijd bij mijn ouders terecht om te slapen; ze wonen niet ver van Sittard. Maar het is echt heel leuk om een keer als toerist te overnachten in de buurt waar je bent opgegroeid. Als je dat nog nooit hebt gedaan, is het een aanrader. Je ziet de bekende omgeving en straatjes weer op een heel andere manier.

Suikerpot vs Starbucks

Samen met oudste ging het al snel over mijn middelbare schooltijd die zich vooral in Sittard afspeelde. Of mijn kluisje op een goede plek stond bijvoorbeeld. Belangrijk natuurlijk.

Mijn middelbare school staat er niet meer, maar ik kon oudste wel mijn stamkroeg uit die tijd laten zien. Veel belangrijker dan het kluisje lijkt mij. Alleen de naam is veranderd, maar het staat er nog, het pand van De Suikerpot.

Een tikje alternatieve bruine kroeg waar iedereen je kende. De plek waar ik met vriendinnen lief-en-leed deelde. Waar iedereen naartoe ging als het thuis niet gezellig was, je vriendjes versierde en waar de thee na een paar jaar ingewisseld werd voor rosé.

Wanneer ik daar dan was, vroeg ze.

    Nou eh…alle uren die ik niet op school zat?

Wist ik veel dat ze een paar dagen later na haar eerste lesdag op de middelbare de Starbucks in zou duiken. Goede tip geweest dus. Nu nog hopen dat ze op een gegeven moment een iets gezelligere en vooral minder dure plek vindt om uren met haar vriendinnen te kletsen.

Kloosterhotel

Het logeren in een voormalig klooster roept veel vragen op bij oudste. Wat is een klooster? Hoe kan je nu de hele dag bidden? Wat deden “die nonnen” verder dan? Waar zijn ze nu? Bijzonder om te ontdekken hoe normaal ik het ooit vond om nonnen in het straatbeeld te zien.

 

Talks & Treasures - Kloosterhotel -02

Naast kloosterhotel Merici, is er ook een bezinningshuis . Een stukje verderop in het centrum wonen de ‘Zusters van de Kollenberg’. Je kan er ook overnachten. Voor wie het echte ‘kloostergevoel’ wil ervaren.

Wist je, dat je er ooit de nonnen zelfs kon betalen om ‘voor je te laten bidden’? Dat hielp niet voor mijn vriendje destijds, die ondanks de hulp van deze Zusters gewoon zakte voor zijn eindexamen.

Wat meteen weer een prima ‘hubje’ werd naar wat ouderlijk advies dat je het echt allemaal zelf moet doen in het leven.

Talks & Treasures - Kloosterhotel -03

Een dag nadat ik deze fot maakte, zag ik pas het ‘wolkje’ om de toren. Zo raar! Ik ben nog altijd heel benieuwd wat dat is? Iemand die het weet?

Back-to-the-roots & hotspots

De laatste tijd ben ik weer wat vaker in Limburg. Als de meiden naar school zijn rij ik heen-en-weer naar het zuiden, even back-to-the-roots. Vaak ga ik met mijn moeder op stap en rijden we naar plekken van vroeger. Vanzelf vertelt zij verhalen over ‘toen in die tijd’ en er is altijd iets wat ik nog niet eerder heb gehoord. Waardevolle en gezellige dagjes samen vind ik.

Wat onze uitjes ook zo leuk maakt, is dat ik weer vaker op plaatsen kom waar ik al jaren niet meer ben geweest. En dat ik er telkens weer iets nieuws of bijzonders ontdek. Ik denk er over om ze hier te delen. Als hotspot, tip of update, zodat jij er ook iets aan hebt als je naar het zuiden gaat.

 

 

 

 

  1. Ik lees je verhalen als ik eens in de week zomaar in mijn linker erkerstoel beland na een uurtje tuinen/lezen,naar de regen kijken of in de zon zitten,voor ik ga koken,met een roseetje in de hand,even kijken wat Liesbeth voor leuke dingen gedaan heeft. Maastricht was erg leuk en Amsterdam ook. Ik krijg meestal honger van je verhalen of zin om geld uit te geven . Het smaakt naar gezellig en af en
    Toe zit er toch een diepere laag in
    Lieve groeten voor iedereen en tot ziens in R. daar is ge noeg moois.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *