Verbaas mij! Fotofun en springen in de Kunsthal

Verbaas mij! Het is haast onmogelijk om zonder te lachen door de tentoonstelling over fotograaf Phillipe Halsman te lopen. Het geeft een kijkje in het creatieve brein van deze fotokunstenaar en daarin zie je vooral humor.

“Gewoon fotoshop mam”. Nou nee snoes, Halsman had die app niet en ook geen instafilters.

Denkende tiener…”Hoe deed hij dat dan?” Precies dát zie je in Verbaas mij!

Jump in the fun

‘Jump in the fun’ is de beste omschrijving voor de werkwijze van Phillipe Halsman, zo vertelde zijn dochter Irene afgelopen vrijdag. Verbaas mij! geeft een ‘behind-the-scenes’ ervaring over zijn leven, visie op fotografie en fotoshopkunsten.

Van zijn beginjaren in Parijs, de covers voor LIFE magazine tot de jumpology foto’s en de samenwerking met Marilyn Monroe en Dalí. Je ziet de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden met fotografie en andere manieren om zijn verhalen te vertellen.

Talks & Treasures - Verbaas mij! Kunsthal Rotterdam

In de Kunsthal probeer je meteen zelf uit hoe dat werkt in de verschillende ‘foto booths’: springend, spiegelend en de wereld op zijn kop in beeld. En tieners weten: een goede jumpfoto maken is best lastig.

Verbaas mij! en vintage beelden

Verwacht geen ‘mooie plaatjes show’ in deze tentoonstelling, maar zie hoe de iconische foto’s gemaakt zijn. Marilyn Monroe sprong niet zomaar in de lucht voor de cover van LIFE Magazine! Terwijl juist die foto haar wereldwijd bekend maakte. Halsman had het talent om goede relaties te ontwikkelen met mensen en raakte bekend met zijn portretten van Amerikaanse beroemdheden.

Talks & Treasures - Verbaas mij! Kunthal Rotterdam

Met Dalí deelde Phillipe Halsman zijn liefde voor het surreële en daaruit volgde een intensieve samenwerking die bizarre foto’s opleverde, zoals ‘Dalí Atomicus’. In Verbaas mij! zie je hoe deze beelden tot stand zijn gekomen.

Talks & Treasures - Verbaas mij! Kunsthal Rotterdam

Daarnaast is oud beeldmateriaal uit de archieven te zien die een indruk geven van fotoshop avant la lettre. Een tijdrovend en vooral creatief proces wordt zichtbaar gemaakt door niet eerder getoond materiaal.

Foto’s en familie

Naast het vakmanschap, is de speelsheid en het plezier in zijn werk kenmerkend voor Philippe Halsman. Ook binnen zijn familie en in de relatie met zijn kinderen was ‘fun’ belangrijk. Dat is terug te zien in de gekke familiefoto’s en in scene gezette familiekerstkaarten die werden gevonden in de archieven.

De tentoonstelling over fotograaf Philippe Halsman in de Kunsthal Rotterdam is even prachtig als grappig. Et voilà, culturele opvoeding met fun.

Van 27 februari tot en met 12 juni 2016 is de tentoonstelling Verbaas mij! te zien in Kunsthal Rotterdam. 

Beelden (met uitzondering van foto booth): Phillipe Halsman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *