• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Talks & Treasures

  • EET & DRINK
  • BUITEN
  • REIZEN
  • UIT
  • MOOI
  • Over Talks & Treasures
  • ZAKELIJK CONTACT

Limburgse kervelsoep: vers familierecept

Limburgse kervelsoep: vers familierecept

Laatst had ik zo’n geluk! Familie bracht een enorme pan Limburgse kervelsoep naar mijn ouders, precies op de dag dat ik er was. Ik eet deze soep nooit in Rotterdam, dacht ik later.  Heb hem ook nooit zelf gemaakt. Dus dat wordt tijd, want het is o zo lekker.

Heb jij nog nooit van kervel gehoord? Verse kervel is een kruid dat lijkt op peterselie, maar het is zachter met een frisse smaak. Iets van anijs heeft het, maar dan wat pittiger. Mijn moeder maakte vaker kervelsoep, maar helaas is ze door dementie het recept vergeten. Ik had eerder al haar recepten moeten vragen denk ik wel eens.

Gelukkig zijn er meer koks in de familie die lekkere Limburgse kervelsoep maken. Ik ben er inmiddels achter dat kervel buiten Limburg (en het oosten, daar kennen ze het wel) heel moeilijk of niet verkrijgbaar is. In Rotterdam verkoopt Stadskruid het op de Rotterdamse Oogst  (op het Noordplein). Of probeer het bij een groentenboer met ruim assortiment.

Heb je kervel gevonden? Dan kan je aan de slag met dit recept van mijn Zuid Limburgse familie die zelf de kervel kweekt. En zoals alle recepten die ik deel, is ook deze niet ingewikkeld om te maken en snel klaar.

De bereiding is de originele versie en met alle credits voor Sjef, de kok.

Sjef’s special: Limburgse kervelsoep

Ingrediënten:

100 gram verse kervel voor 1 liter soep

Eén ons gehakt

Roux: 30 gram boter, 40 gram patentbloem

1 liter bouillon

Eventueel: spekjes, zalmsnippers, blokjes gerookte kipfilet

Soja-culiroom of crème fraîche

Bereiding:

Kervel klein snijden

Je houdt het bosje kervel in je vuist en snijdt met een vlijmscherp mes flinterdunne schijfjes van die ‘kervelworst’ af. De malse steeltjes zijn ook te gebruiken. Met een halfrond hakmes kun je zo nodig de kruiden nog fijner maken.

TIP (zo handig!): Heb je een zakje vers ingevroren kervel? Leg het vanuit de diepvries subiet op een plank en je rolt er onmiddellijk met een deegrol overheen. Dan pas zakje openknippen en leeg peuteren. Wordt het mooi fijn gewalst. Zo nodig na-hakken.

Bouillon & balletjes

Maak van één ons varkensgehakt kleine balletjes en kook die in een klein pannetje. Water bewaren voor de bouillon.

Roux:

Maak nu een roux door in de soeppan 30 gram boter te smelten en er langzaam 40 gr patentbloem doorheen te roeren met een houten spaan. Even laten doorbakken. Je hebt dan een gele deegbal. Pan even laten afkoelen. Zorg dat één liter heet water/bouillon klaar staat. Dat is dus het kookwater van de balletjes en naar smaak kippen- of kruidenbouillon. Niet te veel, je kunt nog altijd wat toevoegen.

Giet de bouillon al roerend en kloppend met een garde, in de pan, die weer op ’t vuur staat. De soep wordt door de roux een beetje gebonden. Ben je bang dat ergens nog een klontje rondzwemt, dan even de staafmixer erin. Even laten koken, want dan bindt de roux pas echt. Daarna gaat de kervel in de soep.

* Wie een roux niet aandurft, kan de soep ook wat verdikken door een aardappel, halve uit en wat prei met de bouillon te koken en te staafmixen. Pas daarna de kervel er bij, die moet niet te lang koken.

Houd bij er het kruiden van de bouillon rekening mee of je nog krap uitgebakken spekjes, reepjes gerookte zalm  of blokjes gerookte kipfilet bij je soep wilt doen, op het laatste moment. Dus let op: zout kun je er altijd nog bij doen, nooit er uit halen!

Soep vijf minuten zachtjes laten sudderen.

Bij het serveren een scheutje soja-culiroom of schepje crème fraîche in de soep en naar wens spekjes, zalm of kip.

En misschien heb je nog een fijn groen takje over, als blikvangertje.

Meer Limburgse recepten? Laat die herfst maar komen voor deze stoofpot. Ook lekker in de herfst is deze soep.

Gerelateerd

september 2016

Previous Post: « Gezond Talks, weekendtips & Rotterdam
Next Post: Herfst to-do of inspiratielijstje »

Reader Interactions

Comments

  1. Juul

    oktober 2020 at 12:58 pm

    Hoi
    Ik heb ook goede herinneringen aan de kervelsoep van mijn oma uit Maastricht! Zij kweekte het zelf en deed er hele bossen in. Hier in Amersfoort ook nauwelijks verkrijgbaar, dus probeer ik het zelf te kweken. Ontdekte net een enorme struik NAAST et kweekbakje waar niets in groeide. Dat wordt smullen dus!
    Groet, Juul

    Beantwoorden
    • Talks & Treasures

      november 2020 at 1:11 pm

      Hey wat leuk! Soep goed gesmaakt? Zelf kweken is het slimst. Schijnbaar groeit kervel heel het jaar door wel.

      Beantwoorden
      • Juul

        november 2020 at 10:30 am

        Grappig, ik zie net je berichtje omdat ik weer het internet afstruin naar recepten voor kervelsoep en nu dus ook mijn eigen bericht tegen kom. De soep was inderdaad lekker, heb eergisteren ook weer een nieuwe portie kunnen plukken!

        Beantwoorden
  2. H. Huijnen

    maart 2021 at 9:23 am

    Beste mevrouw X,

    Even een tip over uw roux.
    Wanneer je evenveel boter (of olie) gebruikt als bloem, en die twee samen rustig even gaar maakt in de pan op een zacht vuurtje KAN dat nooit meer klonteren! Kwestie van heel even tijd gunnen. Wanneer u daarna de hele hoeveelheid vocht (bouillon, melk, of wat u maar binden wilt) in één keer toevoegt ziet dat er verschrikkelijk uit, maar wanneer het geheel weer tegen de kook aan is heb u een prachtig glad klontervrij resulltaat.
    Een roux wordt vaak ingewikkeld gemaakt, maar de hele crux is: gaar de bloem in de boter en voeg pas vocht toe nadat de bloem gaar is geworden.
    Vriendelijke groet!

    Beantwoorden
    • Talks & Treasures

      juli 2021 at 9:11 am

      Bedankt voor deze praktische tip!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Talks & Treasures - Liesbeth

Copyright © 2025 · Foodie Pro Child Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in