Limburgse kervelsoep: vers familierecept

Laatst had ik zo’n geluk! Familie bracht een enorme pan Limburgse kervelsoep naar mijn ouders, precies op de dag dat ik er was. Ik eet deze soep nooit in Rotterdam, dacht ik later.  Heb hem ook nooit zelf gemaakt. Dus dat wordt tijd, want het is o zo lekker.

Heb jij nog nooit van kervel gehoord? Verse kervel is een kruid dat lijkt op peterselie, maar het is zachter met een frisse smaak. Iets van anijs heeft het, maar dan wat pittiger. Mijn moeder maakte vaker kervelsoep, ma ar helaas is ze door dementie het recept vergeten. Ik had eerder al haar recepten moeten vragen denk ik wel eens.

Gelukkig zijn er meer koks in de familie die lekkere Limburgse kervelsoep maken. Ik ben er inmiddels achter dat kervel buiten Limburg (en het oosten, daar kennen ze het wel) heel moeilijk of niet verkrijgbaar is. In Rotterdam verkoopt Stadskruid het op de Rotterdamse Oogst  (op het Noordplein). Of probeer het bij een groentenboer met ruim assortiment.

Heb je kervel gevonden? Dan kan je aan de slag met dit recept van mijn Zuid Limburgse familie die zelf de kervel kweekt. En zoals alle recepten dien ik deel, is ook deze niet ingewikkeld om te maken en snel klaar.

De (tekst voor de) bereiding is de originele versie en met alle credits voor Sjef, de kok.

Sjef’s special: Limburgse kervelsoep

Ingrediënten:

100 gram verse kervel voor 1 liter soep

Eén ons gehakt

Roux: 30 gram boter, 40 gram patentbloem

1 liter bouillon

Eventueel: spekjes, zalmsnippers, blokjes gerookte kipfilet

Soja-culiroom of crème fraîche

Bereiding:

Kervel klein snijden

Je houdt het bosje kervel in je vuist en snijdt met een vlijmscherp mes flinterdunne schijfjes van die ‘kervelworst’ af. De malse steeltjes zijn ook te gebruiken. Met een halfrond hakmes kun je zo nodig de kruiden nog fijner maken.

TIP (zo handig!): Heb je een zakje vers ingevroren kervel? Leg het vanuit de diepvries subiet op een plank en je rolt er onmiddellijk met een deegrol overheen. Dan pas zakje openknippen en leeg peuteren. Wordt het mooi fijn gewalst. Zo nodig na-hakken.

Bouillon & balletjes

Maak van één ons varkensgehakt kleine balletjes en kook die in een klein pannetje. Water bewaren voor de bouillon.

Roux:

Maak nu een roux door in de soeppan 30 gram boter te smelten en er langzaam 40 gr patentbloem doorheen te roeren met een houten spaan. Even laten doorbakken. Je hebt dan een gele deegbal. Pan even laten afkoelen. Zorg dat één liter heet water/bouillon klaar staat. Dat is dus het kookwater van de balletjes en naar smaak kippen- of kruidenbouillon. Niet te veel, je kunt nog altijd wat toevoegen.

Giet de bouillon al roerend en kloppend met een garde, in de pan, die weer op ‘t vuur staat. De soep wordt door de roux een beetje gebonden. Ben je bang dat ergens nog een klontje rondzwemt, dan even de staafmixer erin. Even laten koken, want dan bindt de roux pas echt. Daarna gaat de kervel in de soep.

* Wie een roux niet aandurft, kan de soep ook wat verdikken door een aardappel, halve uit en wat prei met de bouillon te koken en te staafmixen. Pas daarna de kervel er bij, die moet niet te lang koken.

Houd bij er het kruiden van de bouillon rekening mee of je nog krap uitgebakken spekjes, reepjes gerookte zalm  of blokjes gerookte kipfilet bij je soep wilt doen, op het laatste moment. Dus let op: zout kun je er altijd nog bij doen, nooit er uit halen!

Soep vijf minuten zachtjes laten sudderen.

Bij het serveren een scheutje soja-culiroom of schepje crème fraîche in de soep en naar wens spekjes, zalm of kip.

En misschien heb je nog een fijn groen takje over, als blikvangertje.

Meer Limburgse recepten? Laat die herfst maar komen voor deze stoofpot. Ook lekker in de herfst is deze soep.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *