Update Lille: de fijnste adressen voor een dagje of weekend weg

Eens een keer niet naar Parijs, zoek je iets anders dan Antwerpen en wil je met weinig reistijd naar een buitenlandse stad? Ga naar Lille. In deze blog lees je regelmatig updates met leuke adresjes in deze Noord Franse stad.

De stad is een aanrader voor wie gek is op mooie straatjes, lekker eten, goede wijn en winkelen. Te mooi, te lekker en te veel winkels voor één weekend! Gelukkig ligt het dichtbij genoeg om een dagje heen-en-weer te gaan voor meer. En dat kan je niet vaak genoeg doen, want er komen steeds meer hippe plekken bij.

Daarnaast is de Noordfranse stad op zich de moeite waard om te zien. Bijvoorbeeld met zo’n cabriobus (fijn zitten met pubers of na je eerste winkelrondje). Een mooie combi, als je er toch bent, om de culturele highlights mee te pikken.

Planten straatje

Weekend Lille with the girls

Na het dagje Parijs met dochter, volgde een weekend Lille met vriendinnen. Leuk en niet te ver. Meer dachten we er vooraf niet van. Eenmaal daar werden we verliefd op deze Franse stad. En, oké ik lijk in herhaling te vallen, maar 2,5 uur rijden vanaf Rotterdam!

Een handige tip is om vooraf te checken waar in België aan de weg wordt gewerkt. De Belgen zijn de komende jaren druk met verbetering van het wegdek (geen overbodige luxe..). Voor komende zomervakantie ook goed om te weten.

Liever geen risico met files? Dan boek je net zo makkelijk de trein. Thalys doet er 2 uur over om je relaxed naar deze stad te brengen. En ook voor Lille geldt: heel vroeg of last minute boeken scheelt een hoop op je treinticket.

Straatje

Rue Saint André schemer

Leukste straten in Lille

Ruim 10 jaar geleden was ik er voor het laatst en was ik vooral blij met de GAP voor babykleding. Inmiddels is Lille uitgegroeid tot een trendy & creatieve stad. Waar moet je zijn om in korte tijd de leukste winkelstraatjes te zien? Sowieso slim om voordat je gaat zo’n handige Lille City Pass aan te schaffen waarmee je toegang tot het OV, de mooiste musea en andere bezienswaardigheden krijgt.

TIP: loop in de driehoek van Rue de Monnaie  door Rue de la Clef via Rue Basse weer terug. Als je nog wat verdwaalt in de zijstraatjes en de Rue Saint André meepikt dan heb je moois, leuks en lekkers bij elkaar. Prettig overzichtelijk voor als je een dagje heen-en-weer gaat.

De fijnste merken binnen loopafstand: ba&sh, Majé (já die is er ook!) en The Kooples. En je vindt er de leukste winkeltjes met de mooiste spullen, bijvoorbeeld bij Supreme Store.

Supreme

Lekker eten, drinken

Een weekend is te kort om al die heerlijke delicatessenwinkels en wijnbarretjes te bezoeken. Bourgondiërs lopen knorrend van genot door de straatjes, want je komt de ene na de andere topzaak tegen. Wij kochten bij Les Bon Paturages in Rue Basse de heerlijkste kazen en hartige happen voor de borrel in het appartement.

Kaasplank

Bij  Aux Merveilleux verkopen ze merengue gebakjes in verschillende smaken die ‘les merveilleux’ heten. We kochten zaterdag eerst twee smaken om te proeven. Als je van zoet houdt dan begrijp je waarom ze zo heten! Gelukkig zijn ze ook open op zondag en liepen we toen met vier dozen de winkel uit.

Patisserie

Meert

En natuurlijk moet je in Lille de wafels proeven van Méert. Dat is nog een uitdaging want de rij voor de ingang is minstens zolang als die bij Ladurée in Parijs. Tip: ga aan het einde van de dag! Wij liepen we er tegen 19.00 toevallig langs en mochten nog net voor sluiting naar binnen. Het is een prachtig pand is en het tasje is een fraaie herinnering aan de zoete wafels die te lekker zijn om lang te bewaren.

Goddelijk lekkere citroen merengue taart en oesters

Tamper

Een goede bak koffie vinden in Frankrijk kan lastig zijn en gelukkig kreeg ik via Izabela van  Lille Confidential de tip om voor koffie naar Tamper te gaan. We liepen er toevallig tegenaan toen we op de Rue de la Monnaie een zijstraatje namen. En inderdaad de koffie was goed, de frapuccino geweldig en de citroen merenge taart GODDELIJK lekker. Een foto ontbreekt want hij was zo op!

l'Huitriere inside

‘s Ochtends liepen we de eerste keer langs A ‘l Huitriere (inmiddels gesloten).Ook weer een prachtig pand waar de mooiste vis wordt verkocht. Aan het einde van de middag ploften we voor een borrel op het terras van deze mooie zaak. Het terras is klein maar je hebt er uitzicht op mooi winkelend publiek en blinkende cabrio’s die regelmatig voorbij rijden. De Rotterdamse Meent op een zonnige zaterdag vonden wij.

A l'Huitriere

Wijnbars en restaurants

We lunchten de eerste dag in de tuin van l’Imaginaire. De kaart is eenvoudig en kan je overslaan, maar het terras in de tuin geeft mooi uitzicht op de kleurige karakteristieke huizen. Bij mooi weer op deze plek een drankje doen tussen het shoppen door is een aanrader.

Uitzicht terras l'Imaginaire

Een dag later aten we bij Fuxia l’Epicerie op het kleine terras. Het is een ruime zaak en als het minder mooi weer is, kun je erg leuk binnen zitten. Het blijkt een Franse keten te zijn met vestigingen in de meeste grote steden. De salades en pasta’s zijn heerlijk en op weg naar deze afgelegen plek kom je weer de leukste winkels tegen.

l'Epicerie

Via Lille Confidential kreeg ik nog de tip voor wijnbar JaJa. Daar hadden we graag nog gezeten maar dat is helaas niet gelukt. Staat dus op het lijstje voor een ander keer.

Updates en verborgen plek Lille

Begin september 2017 opende Le Presentoir aan de Rue de Paris, een ‘cave à boire et à manger’. Van natuurlijke wijnen, biertjes tot verse seizoensgerechten gemaakt van biologische producten. Doet me denken aan Dertien in Rotterdam. Gaan dus.

Sinds 2016 vind je het Australische merk Aesop in een prachtige winkel aan de Rue Bartholomé Masurel. Hoe fijn deze zo vlakbij Rotterdam.

Of je gaat eten bij Papa RAFFAELE, een pizzeria met alleen maar pizza napoletana (beeld boven). En ook in Lille ontbreekt het naast goede wijnbars niet aan een bierbar. Daarvoor loop je binnen bij La Capsule.

Een volgend tripje naar Lille begin ik in de tuin van By S in Le Jardin des Géants. Deze mooie verborgen plek ligt buiten het centrum en stond op het lijstje om te gaan borrelen op weg naar Lille. Helaas kwam de regen met bakken uit de lucht toen we in de buurt waren.

By S heeft ook een mooi restaurant bij het Palais des Beaux  Arts en dat lijkt een mooie combi als je naast het shoppen wat cultuur wil meemaken.

Lille in de winter lijkt mij ook gezellig. Als je tips hebt voor winterse hotspots, laat het weten!

 

Beeld homepage via Lille Confidential, foto’s 1,3.10,15,16 Mireille Gommans
  1. Dank voor tips! Heerlijk weekend gehad in Lille! Museum voor de schone kunsten is trouwens ook erg leuk met een gratis audio tour langs de meesterwerken o.a. Monet en Picasso. Jaja was inderdaad een hele goede tip, heerlijke wijntjes en planken met kaas/vlees of vis😋😋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *