Schaftlokaal de Naamse Steen in Limburg

Eindelijk heb ik het gevonden, schaftlokaal de Naamse Steen. Een heel heerlijke lunch- en borrelplek in het zuiden van Limburg. Als je niet weet, of zoals ik vergeet, hoe het heet of waar het ligt dan is het onvindbaar.

Zo zonde want als je in de buurt van Wijnandsrade bent (en dat ben je in het zuiden sneller dan je denkt) schuif je aan in het schaftlokaal. Je kan zelfs blijven slapen. In de tot bed and breakfast omgebouwde hooizolder.

In februari hoorde ik voor het eerst van deze culinaire en erg verborgen lokale hotspot. Toen verbleef ik een nachtje bij de Pingerhoeve. Waar je naast mooi en fijn slapen ook ‘s avonds heel goed eet. Maar daar is het nog niet van gekomen.

De Naamse Steen

Tegenwoordig ben ik steeds vaker te vinden aan deze kant van de Zuidlimburgse heuvels, omdat mijn moeder in de buurt ‘op kamers’ is gegaan. Het lijkt alsof haar vergeetachtigheid aanstekelijk werkt, want ik vergat vrij snel de naam van de Naamse Steen. What’s in a name zou je denken.

Vorige week reed ik het erf op van deze oude boerderij in het dorpje Wijnandsrade. Een groene oase voor fitte wandelaars en fietsers. Maar dus ook voor de relaxte lekkerbekken. De jonge eigenaren zijn van goede culinaire huize (tien jaar Chateau St Gerlach). En oorspronkelijk was dit pand al eigendom van de familie, wat nét die extra toef aan de goede sfeer geeft.

Limburgse vlaai, vlees en wijn

Jongste koos direct voor de ‘s ochtends vers gebakken, romige kruimel pudding vlaai. Ze kreeg het stuk van Limburgs formaat (gelijk aan twee Hollandse stukjes) nauwelijks op.

Talks & Treasures - de Naamse Steen in Limburg

Zo rond een uur of drie vonden mijn moeder en ik het wel tijd voor een vroege borrel met een Limburgse vleesplank. En Limburgse wijn. Daar komen we voor terug. Eigenlijk voor heel de kaart, want daar staat ook mijn favoriete zuur vlees op. Een volgende keer zie ik mezelf wel buiten zitten. Wie weet in de zon of anders wel bij buitenkachel.

Het ligt niet om de hoek en het is vast niet je directe bestemming, maar áls je in de buurt bent? Dan zet de Naamse Steen in je Waze.

P.S. Heerlen ligt vlakbij. Maastricht trouwens ook.

 

  1. De Naamse Steen! Daar ben ik al vaak langs gefiets en gewandeld en sinds kort is de verbouwing tot B and B klaar!
    Na het lezen van jouw verhaaltje ,Liesbeth, gaan we de volgende keer er niet meer langs,maar naar binnen! Verheug me er nu al op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *