Valencia: eten-drinken-doen

Wat doe je in de zomer in Valencia? Met tropische temperaturen geen moment voor een actieve stedentrip. Daarom verkenden we kalmpjes aan de stad. We huurden voor een paar dagen een appartement in de hippe, opkomende wijk Ruzafa. En wisselden het warme centrum af met verkoeling aan de stranden.

Talks & Treasures - Valencia - winkelen - eten - doen

Talks & Treasures - Valencia - winkelen - eten - doen

Valencia stond al langer op mijn wensenlijstje. Steden aan zee zijn nu eenmaal favoriet bij ons thuis. Deze zomervakantie kwam het er dan eindelijk van. Na een paar dagen zon en strand was het nog maar 250 kilometer zakken naar de volgende bestemming.

Het appartement in Ruzafa is een aanrader. En niet alleen vanwege de originele jaren ’30 tegelvloer. Of de perfecte wifi.

Deze wijk ligt net buiten, maar nog steeds op loopafstand, van het centrum en het bruist er volop. Je vindt hier veel restaurantjes en barretjes waar je voor niet al teveel geld heerlijk eet.

Terwijl de meiden thuis bleven, gingen R en ik er af en toe samen op uit. Wat rondslenteren door de wijk, richting centrum of om ‘s avonds laat nog samen drankjes te doen.

Restaurants en adresjes ValenciaTalks & Treasures - Valencia - winkelen - eten - doen

De eerste avond aten we tapas bij Cuinar-te, vlakbij het huis.  Daar wilden we de laatste dag nog een keer eten, maar helaas was het toen gesloten.

Met de levendigheid op straat en voornamelijk Spaanse geluiden, schakelden we in no-time van loom aan zee naar een ietwat wereldser modus.

Eindelijk dan.

De volgende dagen zaten we bij verschillende barretjes en restaurantjes in Ruzafa. Voor drankjes of om iets te eten in. Alleen al de straat van het appartement zat vol prima plekken. Er is in deze wijk meer dan genoeg keuze uit diverse keukens (hamburgers bij Méditerránea Hamburguesas en pizza bij La Finestra). Het is maar net waar je trek in hebt en hoe hip (ontbijt bij Dulce de Leche en vegatarisch bij Malmo) je wil zitten. En of er een plekje vrij is.

We kregen nog verschillende tips voor restaurants van de verhuurder, maar er was te weinig tijd om ze allemaal te proberen. Als je een keer gaat, dan zet je deze op je lunchlijstje. Rustig aan dus met het ontbijt ‘s ochtends.

Canalla Bistro voor lunch met een Michelinster in de wijk Eixample. Daar vind je meer goede restaurants. El Rall voor paella  op zondag met de familie. El Pilaretta schijnt een prima plek te zijn om niet al te duur te lunchen.

La Pepica is een bekend paella restaurant aan het strand. Vanwege de vele toeristen geen aanrader om op die plek je handdoekje neer te leggen. Maar wil je paella aan zee eten dan doe je dat daar.

Toffe plekken

De volgende ochtend stond een fietstour op het programma. De tip om vooral te fietsen in Valencia kreeg ik van een lezer. Op het vakantieadres aan zee hoorden we meer mensen daarover. Valencia is een fietsvriendelijke stad dus dat maakt het een aantrekkelijke activiteit met kinderen.

In korte tijd zagen we het moderne en het oude deel van de stad. Tussendoor fietsten we door het park Jardín del Turia.

We kregen handige tips (‘s avonds naar het Oceanografic, de beste paella eet je alleen tijdens lunch, NOOIT ‘s avonds) en dronken Orxata (een mierzoet en melkachtig typisch Valenciaans drankje) bij Daniel in de Mercado de Colón.

Talks & Treasures - Valencia - winkelen - eten - doen

‘s Middags pakten we een Uber naar het strand bij La Patagonia, vlakbij de universiteit van Valencia. Bij aankomst voelden we ons vrij snel thuis met het havengebied op de achtergrond. Wat opviel was de enorm sterke stroming in het water. Nog nooit eerder zo mee gemaakt.

Omdat een paar mensen tipten om te gaan eten bij La Más Bonita, sloot ik aan in de rij voor een plek in de achtertuin. We aten en zaten er die zondagavond laat tussen de Spanjaarden. Misschien is het minder druk als je rond Hollandse etenstijden gaat.

Het is een leuk concept (hip, gezond en veel taarten) maar ik zou het alleen aanraden als je meteen aan kan schuiven. In Ruzafa is de andere vestiging. Daar testte jongste de Oreo-taart (too much).

Talks & Treasures - Valencia - winkelen - eten - doen

In plaats van het bekende Mercado Central kozen we de volgende dag voor het kleurige en veel kleinere Mercado de Ruzafa (derde beeld helemaal boven) dat in 1958 werd gebouwd. Niet heel toevallig in onze wijk waarna we lunchten bij Lalaland in onze straat.

‘s Zomer zijn vooral de viskramen gesloten, maar verder haal je hier ‘s ochtends je verse producten. Het schijnt goedkoper te zijn dan in de Mercado Central. In de straatjes rond het marktgebouw was het die dag markt. Veel kraampjes wisselend van enorme meuk tot wel-leuk.

Na de ruime siesta (met 36 graden bewegen wij niet zo heel veel) wandelde ik met R nog door de buurt. Een beetje opkomende wijk een platenwinkel en die vonden we om de hoek. Verwacht geen straten gevuld met alleen maar toffe winkels, zover is het nog niet. Je zal zien dat er steeds meer leuke winkels bijkomen. Nieuwe tips zijn altijd welkom.

Talks & Treasures - Valencia - winkelen - eten - doen

Tips tieners in Valencia

Jongste wilde heel graag naar het Oceanografic en nadat oudste hoorde dat er een dolfijnenshow was, gingen we overstag. Ga vooral ‘s avonds en niet overdag. Erg relaxed en een stuk minder warm. Een dolfijnenshow leek R en mij nogal suf, maar ze hadden er behoorlijk wat ‘cirquedusoleilachtige’ showelementen aan toegevoegd. Het bleek prima te doen en de meiden vonden het geweldig.

De laatste dag gingen R en ik apart met de meiden op stap. Hij bewonderde met jongste het historische voetbalstadion Estadio Mestalla met de bizar hoog gebouwde tribunes. Het ligt heel handig in de stad. Als je de kans hebt, ga je naar een wedstrijd voor de sfeer. Niet per sé om Valencia CF te zien winnen, want het gaat niet zo best met ze.

In het centrum dook ik op dat moment met oudste alle tienerwinkels in die we in Rotterdam niet hebben. Van Brandy Melville en Stradivarius tot Springfield, allemaal heerlijke aircomomentjes. Afgewisseld met koffie en sapjes bij het healthy Rawffee. Ook prima voor ontbijt of lunch als je geen haast hebt.

Later wisselden we van kind, want oudste gaf al tijdens de fietstour aan dat ze graag terug wilde naar het Centro Arqueologico de la Almoina. Aangezien R altijd wel te porren is voor skeletten en botjes deed ik met jongste een rondje Cortes Ingles.

Die middag zochten we El Saler op, het strand waar de locals liggen. Zonder boulevard een minder bruisende plek, maar door het groen van de duinen en relaxte sfeer wil je alleen nog maar daar liggen. En ook hier weer schepen aan de horizon.

Wensenlijstje & meer tips

Een heel fijne afsluiter voordat we de volgende dag naar het frisse maar mooie Bilbao vertrokken.

Er is zoveel moois te zien en leuks te doen in Valencia dat een aantal dingen nog op het wensenlijstje blijven. Zoals het Bioparc, het oude centrum (te voet in plaats van per fiets) en de haven.

Ik kreeg op Talks & Treasures nog de tip om te suppen in de haven. Ook leuk om te doen als het lekker weer is. Via Instagram deelde iemand Casa de las Rocas, een museum voor processievoertuigen (ingezet tijdens de Corpus Christi festiviteiten).

Mocht je Valencia, met of zonder tieners, bezoeken dan ben ik heel benieuwd naar de plekken die jij ontdekt.

Laat vooral je tips achter in de reacties helemaal onderaan dit bericht. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *