IFFR: het programma of het IFFRgevoel

IFFR filmfreaks weten het allang, maar vraag jij je uberhaupt af: wanneer begint Internationaal Film Festival Rotterdam? Van 23 januari tot 3 februari 2019 barst IFFR weer los op en rond de Kruiskade in Rotterdam. De truc is elke keer weer om tussen het enorme filmaanbod nét de juiste te kiezen. Dat is best een klus. .

Maar voor filmliefhebbers en festivaltijgers begint dan al de pret. En voorbereiding. Natuurlijk kun je gaan en ‘gewoon een filmpje pakken’. Maar dan mis je misschien nét die ene topfilm die je ontdekt als je er even voor gaat zitten.

IFFR tips en trucs?

Zijn er tips om de juiste film te kiezen? Niet echt. De verhalen bij de films zijn niet altijd garantie voor een topfilm. Zelfs voorkeur voor bepaalde regisseurs en acteurs, brengen je niet altijd naar de voor jou juiste IFFR plek. Hoe dan om te gaan met die waslijst aan films?

Er zijn verschillende manieren om IFFR te ‘doen’. Je kunt inderdaad een hele agenda maken om je dag, weekend of festival te vullen. Toen we studeerden, maakten R en ik er een sport van om dat zo strak mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.

Sinds een paar jaar kun je ook je films kiezen met Film Finder, hoe handig! Ik probeerde het uit en het werkt heel makkelijk en snel. Via je IFFR-account zet je de gekozen films in je persoonlijke agenda en koop je een ticket. Voor wie niet het héle filmaanbod wil doorspitten en toch zelf wil kiezen, is dit een praktische oplossing!

Je kunt ook kiezen voor de IFFR-highlights: de openingsfilm, de slotfilm, de Volkskrantdag of een speciaal arrangement. Is de openingsfilm voor de openingsdag uitverkocht? Geen nood, hij draait tijdens het festival nog op verschillende plekken.

Talks & Treasures - IFFR feestje

IFFR gevoel

Wat je ook kan doen: pak een dag waarop je kan, kijk wat er dan is en kies op gevoel. Is er dan nog teveel keuze? Doe dan dit: ga naar de bioscoop met de fijnste stoelen en breng daar je hele dag door. Of avond. En met een beetje mazzel heb je dan zomaar een topfilm te pakken. Heb je pech? Dan heb je in ieder geval het ultieme IFFR gevoel beleefd.

Wat dat is, het IFFR gevoel? Kijken naar een film waar maar twee mensen zitten: jij en de regisseur bijvoorbeeld. Of een hele volle zaal met stinkende mensen die alleen maar films kijken, niet douchen, weinig slapen en hun schoenen uit trekken voor ‘het gemak’.

Het zien van films die jij vreselijk vindt, terwijl iemand anders super enthousiast is ‘want het licht is zo mooi’, of ‘die muur is zo prachtig in beeld gebracht’. Of andersom, dat jij het een topfilm vindt, terwijl je buurman in slaap is gevallen.

IFFR feestjes en liefdes

Hoe dan ook, eigenlijk kan er weinig mis gaan als je niet al te hoge verwachtingen hebt van de film die je kiest. Ook al is de trailer nog zo leuk. Zie er de fun van in dat je op dinsdagochtend om 9.30 niet bij die saaie afdelingsmeeting bent, maar in de bioscoop zit.

En sla de IFFR feestjes niet over! Die geven glitter aan het Rotterdamse festival, houden je wakker en geven je moed om nóg wat extra films te kijken. Samen met je nieuw ontdekte ‘liefde-van-het-feestje-van-de-avond-daarvoor’ bijvoorbeeld. Zo ging het althans met R en mij, toen International Film Festival Rotterdam onze eerste date was…zwijmel..

Ga jij dit jaar naar het IFFR? Of sla je over omdat je het vorig jaar echt niet trok...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *