Sportfilmfestival Rotterdam: tips voor de 1e keer

Vorige week was ik bij de sneak peek van het Sportfilmfestival Rotterdam en dat bleek zoveel leuker dan ik had bedacht! Je hoeft heus geen sporter te zijn om het naar je zin te hebben. Zelfs geen sportliefhebber, hoewel dat misschien iets extra’s toevoegt. Als je van film houdt dan zit je sowieso goed.

Ik was verrast door de menselijke kant die benadrukt wordt in de films. Geen sportieve verslaglegging die je misschien zou verwachten. Als je benieuwd bent naar de mens achter de sporter, emoties in de sportwereld, hoe ze leven, denken en keuzes maken om hun doel te bereiken, dan is dit festival een aanrader. Ook voor vrouwen, of misschien wel juist voor vrouwen. Met of zonder man.

Filmtips voor de eerste keer

Morgen, 6 april, start het Sportfilmfestival in Cinerama. Ga je voor de eerste keer? Mijn favoriete tip is de film over een stoer blond wijfie. Op vrijdag 7 april draait de documentaire over Liane Engeman, de eerste vrouwelijke Nederlandse autocoureur. Als negentienjarige blonde schone scheurde ze in de jaren zeventig wereldwijd in de Formule 3. De blonde schrik van het circuit verbrak de nodige baanrecords en liet een hoop mannen beteuterd achter het stuur. Prachtig die reacties en haar persoonlijke verhaal.

Heel grappig vond ik in Het Beste van Onze Helden het moment waarop beachvolleyballer Christiaan Varenhorst sprak over prioriteiten stellen op het moment dat je vrouw moet bevallen terwijl de vertrekdatum voor de Olympische Spelen nadert. Dan gaan de Spelen natuurlijk voor. Dat klinkt pas logisch als je het hele verhaal ziet in de heldenreeks op vrijdag 7 april.

Sportfilmfestival & meer moois

Nog een tip? Ga een keer naar Panenka Rotterdam. Sinds vorige week weet ik (dankzij jongste, voetballertje in huis) ook wie dat is, Panenka, en waar ie bekend om werd. Maar ook als je niet van voetbal of sport houdt, is dit sportcafé een prima plek.

Je kan er namelijk heel de dag buiten in de zon genieten als je geen zin hebt om binnen naar het scherm te kijken. Wil je dat wel, dan zit je op de tribune voor het scherm helemaal op je plek. Fijne drankjes, goede happen en vooral heel aardige en relaxte mensen. Eigenlijk het allerbelangrijkste met al die wedstrijdspanning.

Check naast de films ook het hele sportfilmfestivalprogramma, want er is nog veel meer te zien en te doen. In Cinerama is ook een foto tentoonstelling over sport te zien en kan je aanschuiven bij de talkshow van Wilfried de Jong. Hij spreekt onder andere Rico Verhoeven. Nu heb ik weinig met boksen, maar bij  Chantal Janzen blijft slapen (favoriet programma oudste, ik kijk graag mee) zag je zo goed die switch naar de focus op de wedstrijd. Mooi om te zien.

Helaas voor de mannen zijn er geen vrouwen aan tafel. Volgend jaar misschien?

Het Sportfilmfestival begint morgen 6 april en duurt tot en met zaterdag 8 april 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *