Easy Pasen: tips spectaculaire kaas- en vleesplanken

Met Pasen houd ik het eten simpel. Maar ik maak er wel iets spectaculairs en sprankelends van. Heel relaxed met familie, en petit comité, en niet al te grote eters aan de foodplank.

Op Pinterest liep het water me in de mond bij het zien van groots en meeslepend gevulde kaas- en vleesplanken. Dit soort prachtige overdadige culinaire plankjes kan ik elk moment van de dag wel eten. Het is zonde om er alleen aan te denken voor de borrel, want waarom niet voor brunch, lunch of diner?

Talks & Treasures - Easy Pasen 1

Easy cheesy Pasen

Hoe maak je zo’n foodplank tot een spannend, goed gevuld en prachtig exemplaar? Ik zocht het voor je uit ter inspiratie.

Le Plank

Stap één is in ieder geval een mooie plank in huis hebben. Die, als het even kan, spectaculair groot is. De man van een vriendin vroeg zich een keer af waarom er nóg een plank bij moest komen. En waarom zo groot? Nou, hiervoor dus. Je kan ze maar beter hebben, die planken. Het ideale souvenir om mee naar huis te nemen na een mooie vakantie.

Lijstje lekkers

De volgende stap is om te inventariseren waar je gasten heel erg gelukkig van worden: kaas, worst, vruchten, en wie weet maak je een aparte visplank.

Ik heb voor Pasen vooral (liefst stinkende) kazen , worst, vleeswaren, vijgen, dadels, noten, olijven en druiven op het lijstje staan.

Mix & match

Daarna komt het belangrijkste: zoek de fijnste delicatessen-, vlees-, of kaaswinkel uit en bezuinig niet op hoeveelheden. Hoe voller de plank, hoe mooier, als je net zo’n groots en meeslepend plaatje wilt hebben.

Talks & Treasures - Easy Pasen 2

Van de andere kant: ongeveer twee, drie ons per persoon is meer dan genoeg en de meeste supermarkten hebben tegenwoordig een uitgebreid assortiment kazen en vleeswaren.

Vraag hulp aan de winkelier als je teveel lekkers ziet…Probeer een mix te maken in zachte en harde kazen, geit- of koemelk kaas. Hetzelfde geldt voor vleeswaren: wissel af in zout, pikant, worst en plakjes.

Zoet, zout & saus

Vervolgens zeker niet onbelangrijk: maak een keuze uit verschillende soorten brood, dadel- of vijgenbrood en crackers, zodat er een mooie afwisseling is in zacht, zoet en knapperig, zout of met een bite.

Maak je plank spannend met verschillende chutneys of sauzen en kies eens iets wat je nog niet kent. Elke keer als ik zo’n pot in de winkel zie staan, wil ik het uitproberen en zoek ik een excuus om het te kopen. Et voila, Pasen is er zo een.

Talks & Treasures - Easy Pasen

Zó jammer dat ik vlak ná Pasen naar Parijs ga. In de wijk Pigalle, Rue des Martyrs om precies te zijn, zit het vol met de heerlijkste delicatessenwinkels.

Style de plank

Alle benodigdheden eenmaal in huis? Kazen op tijd uit de ijskast gehaald zodat ze niet te koud zijn? Ik zou niet teveel snijden, de kazen zoveel mogelijk heel laten en genoeg mesjes erbij leggen.

Dan begint het leukste klusje: het ‘stylen’ van de foodplank. Fruit, takjes, noten, kruidentakjes, bijna alles is bruikbaar om de plank mooi te maken.

Talks & Treasures - Easy Pasen

Verder is het een kwestie van proberen en de juiste inspiratie opzoeken, zoals je ziet op het Talks & Treasures ‘Easy Easter’ bord op Pinterest.

Meer inspiratie nodig? Check @thecheeseandwineco op Instagram. Zo mooi. En lekker!

Gezellige en relaxte Paasdagen!

Beeld in volgorde: Hither & Thither, Honest Cooking , Pinterest, Magnolia RougeDesignLoveFest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *