Marseille: rauw, relaxed en mooi

Wat Marseille zo bijzonder maakt? Het doet me denken aan Rotterdam, maar dan aan zee in plaats van aan de Maas. Het is een werkstad, zoals ze zelf zeggen: ‘Hier wordt gewerkt, in Parijs geven ze het uit.’

Net als Rotterdam, is het een stad die je moet leren kennen en die bruist van verschillende culturen en wijken. Verder zie je in Marseille een perfecte match tussen historische gebouwen en ultramoderne nieuwbouw.

Talks & Treasures - Marseille

Ik had Marseille op ons vakantielijstje gezet, zodat we na Barcelona nog een extra vakantiebestemming hadden. Oké die camping kon beter, maar een dagje in deze stad doorbrengen maakte veel goed. Wat is het daar prachtig!

Rauw en relaxed

Ik geloof dat ik een klein beetje verliefd ben geworden op deze stad aan zee, omdat het een fijne mix heeft van rauw en relaxed.

Zelfs toen we ‘off the beaten track’ gingen, door armoedige straatjes, vage steegjes en langs bedelende mensen (en kinderen) liepen. Eenmaal weer ‘en route’, zagen we al snel dit magisch plaatje van een stad aan zee. Wat een verschil binnen een paar honderd meter!

Talks & Treasures - Marseille

We waren maar kort in Marseille en daarom besloten we met een stadstreintje naar de Notre-Dame de la Garde te gaan. Niet sexy en niet hip, maar wel praktisch en ook erg gelukkige tieners.

Het ritje maakte mij nieuwsgierig genoeg om een keer terug te willen naar Marseille.

Eerst reden we langs de kust met spannende stadsstranden, hotels en restaurants en daarna volgde een flinke klim naar boven door chique wijken met trendy winkels en bars. Een fijne plek om een andere keer te verdwalen in kleine straatjes vol moois om te kopen of naar te kijken.

Talks & Treasures - Marseille

Talks & Treasures - Marseille

Op de Notre-Dame de la Garde hadden we perfect uitzicht over de stad en waren we onder de indruk van de schoonheid van deze Dame.

Talks & Treasures - Marseille

Talks & Treasures - Marseille

Bij terugkomst zochten we een plek voor een late lunch. Bij Au Bout du Quai streken we neer en tafelden we lang met heerlijke visgerechten tussen de hippe Franse families.

Marseille mix & match

Daarna wandelden we langs de oude haven van Marseille en zagen we een perfecte mix en match tussen oude historische gebouwen als het Fort Saint Jean en moderne architectuur, zoals het MuCEM en Villa Mediterranée.

Talks & Treasures - Marseille

Aan de overkant zien je telkens weer de Cathédrale de la Major de Marseille opduiken.

Talks & Treasures - Marseille

Als je richting de kathedraal loopt, zie je in de verte al de bogen van Les Halles de Major, de foodhallen van Marseille.

Talks & Treasures - Marseille

De ideale plek om je dag winkelend af te sluiten en daarna te genieten in de zon van je drankje. Je kunt er ook ‘s avonds terecht om te eten bij een van de restaurantjes in de hallen.

Talks & Treasures - Marseille

Toen we een taxi terug naar het centraal station namen, zagen we overal supporters van Olympique Marseille. De chauffeur liet zich even gaan en vertelde over zijn stad, de club en de mensen.

Waar aanhangers van Paris St. Germain vooral komen om de club te zien winnen, is er bij de supporters van Olympique vooral veel clubliefde. Hoe herkenbaar voor Rotterdammers.

Hou je van Rotterdam, van steden aan zee en wil je een keer iets anders dan is Marseille een ideale bestemming voor een citytrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *