Kamperen: riool, zweten en glamping

Talks & Treasures - kamperen aan zee

Zo relaxed mogelijk de kampeertijd doorkomen is mijn jaarlijkse uitdaging. De lijst met kampeertips had ik helemaal afgevinkt en met nieuwe handige koffers was inpakken bijna een feestje. Dat was een geluk want ik heb ze TIEN keer in- en uitgepakt deze vakantie.

En het was heerlijk: fijne buren rond de plek, oordopjes niet nodig en ‘s avonds tot laat borrelen en eten aan zee. De fijnste eettentjes aan de Spaanse Costa Dorada deel ik binnenkort.

Talks & Treasures - kamperen aan zee - strandtenten

Airco in de tent

Wat ik nog niet eerder meemaakte, was de benauwde hitte deze zomer in Zuid Europa. Normaal voelen de hoge temperaturen niet zo warm aan, maar nu was het anders. Iedereen hing overdag futloos en lam op de plek of was hele dagen in de zee.

Talks & Treasures - kamperen aan zee - surfen

Na een week wilde ik ‘s avonds niet meer de tent in, het was er zo klam en plakkerig: campingzweet, niks voor mij! Airco in de tent zou echt een oplossing zijn geweest. Een idee voor de paklijst volgend jaar. Het enthousiasme over de extra campingweek in de buurt van Marseille, waar het al net zo warm was, daalde nogal.

En wat doe je dan? Dan bel je met je vrienden van camping Le Serignan Plage en vraag je of er nog een huisje met airco is. Voor één nacht. Of meer. 

En soms…heb je geluk. Er was nog één van de mooiste huisjes vrij MET AIRCO. Ik geef toe: na minder fraaie kampeeromstandigheden is glamping een oase. Genoten heb ik die vier dagen. Van het gemak, de knisperende lakens, schone handdoeken. En het balneo waar geen kinderen onder de 16 jaar mogen komen.

Talks & Treasures - Camping le Serignan Plage - balneo

Talks & Treasures - glamping Le Serignan Plage

Glamping paradijs

Het is een soort tweede thuisbasis voor ons, deze camping. Robert kwam er als kind, werkte er daarna jarenlang en mijn kampeerroots liggen waarschijnlijk niet voor niks op de plek waar nu luxe huisjes staan. We zagen de eenvoudige camping uitgroeien tot een glampingparadijs voor ouders met kinderen.

Maar als die kinderen weer naar school zijn, is het de ideale plek voor een solo-glamping-sessie! Twee jaar geleden ontdekte ik dat de cabanes aan zee buiten het seizoen perfect zijn als hide-out voor een vakantie op een ligbedje in de zon met de golven op de achtergrond. Alleen de yogaklas of wijnproeverij ontbrak op dat moment nog.

Rioolcamping

Na deze relaxte dagen, eten met vrienden en fijne bedden gingen we toch echt weer back-to-basic op camping Le Mas in Martigues. Fransen vroegen ons waarom we in hemelsnaam naar Martigues gingen! Er is alleen maar industrie en niet ver daar vandaan bleek afgelopen zomer nog een aanslag gepleegd. Dat Marseille in de buurt ligt, was de belangrijkste reden om daar te kamperen. Een andere keer meer over deze havenstad.

Op weg naar de camping waanden we ons bij Fos meer in Europoort dan in Zuid Frankrijk. Eénmaal aangekomen, stonk onze plek enorm door de rioolput drie meter verderop.

Vervolgens riepen de meiden ‘s ochtends dat hun tent onder de mieren zat.

Maar de buitenkeuken was wel heel handig en de krekels best romantisch. En onze fijne Franse 70+ buren die al 32 jaar doorbrengen op deze camping, gaven ons bovendien handige tips over Marseille.

Talks & Treasures - kamperen aan zee- buren

Natuur in de Camargue

De nare lucht was een goede reden om de dag door te brengen in het prachtige en idyllische Les Saintes Maries de la Mer in de Camargues. Het is er zo mooi, dat je snel genoeg weer in vakantiestemming bent.

 

Talks & Treasures - Camargue - strand

Talks & Treasures - Camargue- natuur

Talks & Treasures - Camargue

Kaarsjes branden bij Sainte Sara, vakantiecadeautjes kopen en lekker eten.

Talks & Treasures - Camargue - Saintes Maries de la mer

Talks & Treasures - Camargues - Saintes Maries de la mer

We ontdekten Chez Vito  in één van de erg toeristische straatjes. De rock ‘n roll eigenaar van dit restaurant is muziekliefhebber, houdt van vinyl én serveert lekker eten. Een top combi voor ons gezin.

Talks & Treasures - Camargues - Chez Vito

Op de terugweg staakten de Franse boeren opnieuw die week. Gelukkig wisten we van een pontje, Bacs de Barcarin, dat 30 km verderop in Salin de Giraud zou varen. Wat je niet verwacht, is dat de vaardiensten van dit pontje tussen twee Franse gehuchten, tot 02.00 ‘s nachts duren. Onze redding. Die kaarsjes bij Sainte Sara helpen echt! Tegen middernacht staken we de Rhône over en omzeilden we urenlang wachten in de files.

Happy end

Na een geslaagde citytrip naar Marseille, werden we op de dag van ons vertrek plat gedrukt door onze Franse buurvrouw. Ze vond het zó gezellig. Als we volgend jaar weer kwamen, zou ze haar favoriete adres voor bouillabaisse aan ons verklappen. Dat klinkt wel heel aantrekkelijk. Toen we op weg naar het noorden uit Martigues reden, bleek het uitzicht daar zelfs heel mooi te zijn!

Bijzonder die tegenstelling, maar het sluit erg goed aan bij onze vakantie van uitersten. Volgend jaar hopelijk iets heel anders.

Fijne vakantie nog!

Talks & Treasures - glamping Le Serignan Plage- L

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *