La Herradura: het best bewaarde geheim aan de Spaanse kust

“Lies, je gaat niet vertellen dat we in La Herradura zitten.” Welnee. Dus afgelopen week hield ik de bijzondere zonbestemming van onze herfstvakantie voor mezelf. Maar man, wat een kou in Nederland! Het ideale moment om deze baai aan de Costa Tropical (jawel tropisch klimaat) te delen.

De Costa Tropical in de provincie Granada stond niet eerder op onze wishlist. Laat staan dat we La Herradura kenden. Maar gelukkig is er zoiets als Pinterest en Airbnb, waardoor we na lang, heel lang, zoeken terecht kwamen bij deze kleine maar daarom niet minder fijne hotspot.

Tropisch La Herradura

Wist je dat dit de enige plek in Europa is met een tropisch microklimaat? Dat betekent zon als het op andere plekken regent en fruit alsof je in de tropen zit. We werden soms wakker met donkere wolken in de verte (vestje mee denk je) maar die bleven hangen bij de bergen. Na dag een kregen we door dat je de weersvoorspellingen naast je neer kan leggen, omdat het hier negen van de tien keer droog en zonnig is.

Naast de vele zonuurtjes en het belachelijk knappe uitzicht op de baai kun je kiezen of je helemaal niks doet of superactief bent.  In ieder geval heb je er prachtige sunsets die je niet mag missen.

Je kunt er snorkelen (schijnt een bijzonder onderwaterleven te zijn), windsurfen, suppen, paragliden (op het lijstje van jongste) of met een bootje de mooiste strandjes langs het beschermd natuurgebied opzoeken (op mijn wishlist).

Het hoofdthema van deze vakantie was ‘relax’. We deden de eerste dagen weinig anders dan een duik nemen in het tikje te frisse zwembad (iedereen behalve ik) en alle zes terrassen van het huis uitproberen (vooral ik).

Het huis in de bergen van La Herradura ziet er, ook van binnen, net zo heerlijk uit als op de foto’s, maar is eigenlijk nog beter in werkelijkheid. En nee dit is geen gesponsorde content. Mijn favoriete moment was ‘s ochtends vroeg op de bank in de woonkamer wakker worden met dit plaatje en wachten tot de zon scheen op de witte huizen aan de overkant van de baai .

Daarnaast probeerden we bijna alle strandtentjes uit voor lunch, drankjes of diner. En kon de liefde het niet laten om ‘s avonds de bbq op het dakterras aan te steken.

Na voldoende rust leek het tijd voor iets actiefs. Op de warmste en zonnigste dag van vorige week gingen we met twee kayaks op weg naar onze lunchplek op een strandje tussen de rotsen. Dat ging minder soepel dan we dachten, maar de bestemming was prachtig en meer dan de moeite waard.

Wat te doen in La Herradura?

Playa Cantarrij√°n is een soort hippiestrandje met een gezellige mengelmoes van mensen, een paar kraampjes met hebbedingetjes en twee strandtenten om in de schaduw te eten en drinken. Je wil niet meer weg. Tenzij je met je kayak naar het volgende strandje verderop wil.

De meiden gingen snorkelen, de liefde zijn portie zon vangen, terwijl ik intussen een plek zocht bij het restaurant. Drukke boel was het op een van de allerlaatste stranddagen van het jaar en na twee wijntjes tijdens het wachten was ik vergeten dat ik nog terug moest varen. Niet handig.

Na meer wijn bij het eten en na klachten van oudste puber dat ze geen zin meer had in de terugtocht, kozen wij twee voor de taxi terug (passend in het thema ‘relax’). Toen ik in het restaurant om een taxi vroeg werd de collega uit de keuken opgetrommeld om ons, gratis, naar La Herradura te brengen. Het is nog geen 10 minuten rijden verderop maar toch, hoe lief. En alleen al daarom, en het prima eten, de tip om als je er bent te gaan eten bij La Barraca.

De liefde en jongste peddelden terug en pakten onderweg een grot mee.

Frigiliana

Een dag later waren een paar wolkjes aan het eind van de middag reden voor het enige uitje buiten La Herradura: Frigiliana. Het witte bergdorpje met uitzicht op de kust is het best te vergelijken als het Santorini van Spanje.

Prachtig uitzicht, sfeervolle straatjes, kneuterige huisjes, fijne restaurantjes, wijnbarretjes en ja, ook voor bierliefhebbers is een plek.

We hadden natuurlijk naar Nerja, Malaga of Granada kunnen gaan. Maar dat paste niet in het thema van deze relaxvakantie en staat op het lijstje voor een volgende keer.

Minstens zo fijn als deze prachtige zonnige plek is dat je vanaf Rotterdam vliegt op Malaga. Gemakkelijk dichtbij, vooral als je zoals wij kiest voor de eerste vlucht heen en de laatste terug.

Wie is er nog op zoek naar een relaxte zonvakantie? Liefst in het najaar of voorjaar?

P.S. Deze vakantie was ook erg fijn en zonnig.

P.S. 2 Een fijn vakantiehuis is het halve werk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *