Feestjes & food: 10x inspiratie om het simpel te houden

Wat zijn de trucs voor feestjes in stijl en met iets lekkers op tafel? In december is er geen ontkomen aan de vele kerst- of nieuwjaarsevents. Zelfs als je die niet organiseert, neem je naar een ander vaak nog iets mee om te eten of te drinken. Of je spreekt af om de tafel te dekken als jouw huis niet de party hotspot is.

Simpel en eenvoud werkt altijd het beste als je geen talent of hulp hebt om het over-the-top aan te pakken. Toch laat ik me, vooral op Pinterest, makkelijk afleiden door grootse gerechten, knappe eettafels of een bruisende feestdecoraties.

Talks & Treasures- Feestjes & food - 10x inspiratie om het simpel te houden 4

Om weer terug te keren naar mijn voorkeur voor ‘less is more’ en beperkingen op het gebied van kookskills, knutseltalent of budget. Daarom zocht ik handige feest & food tips bij elkaar om deze feestmaand op een eenvoudige manier toch flitsend mee voor de dag te komen.

Feestjes inspiratie voor less is more

Kies voor eenvoudig wit om een stijl aan te houden als je geen specifieke kleur wil en maak gebruik van veel, maar kleine slingers aan het plafond.

Naast wit zijn natuurlijke materialen het makkelijkst (en vaak ook niet zo duur) om details toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld je glazen cilindervazen in verschillende formaten en stop er houten kralen of kastanjes in. Voor op de eettafel of op een andere centrale plek.

Hang iets anders dan normaal aan je muur op de plek waar dat ene schilderij hangt. Maak een partymoodbord van foto’s (of prints), hang er lichtjes of een grote poster in de sfeer van jouw feest.

Talks & Treasures- Feestjes & food - 10x inspiratie om het simpel te houden 5.jpg

Grote groepen (witte) lampionnen (zonder lichtjes) in plaats van ballonnen! Hoewel ik laatst ook deze in omvang en kleur verschillende ballonnendecoratie tegen kwam. Het voordeel van lampionnen: ze gaan langer mee, zijn niet duur en met lichtjes gebruik je ze zomers voor een buitenfeestje.

Voor drankjes ga je uit van water & wijn, bier& bubbels. Tenzij je expert ben in cocktailshaken of geweldig goed bent in het maken van dat ene drankje. Dan maak je daar heel veel van. Zoals ik doe met deze cocktail marquisette. Wil je iets anders doen? Ga dan voor lokaal gebrouwen biertjes of maak mooi water.

Kies voor eenvoudig eten in kleine porties. Met de hippe proeverij-stijl in de foodwereld kom je geweldig voor de dag met een selectie van je altijd-goed-recepten. Je serveert ze nu alleen in kleine porties. Op een plank, kleine bordjes, glaasjes of kommetjes: als je van elk maar genoeg in huis hebt. Tot aan het dessert toe.

Talks & Treasures- Feestjes & food - 10x inspiratie om het simpel te houden 2

Mismatching met stoelen is stylish. Ik heb niet eens vier dezelfde stoelen in huis en daarom kan ik niet anders. Bij voorkeur het liefst in één of twee kleuren en/of houtsoorten, zodat het niet helemaal mis gaat.

Gebruik groen, want ook planten zijn hip op dit moment én vaak heb je die in huis. Haal ze allemaal naar je feestruimte en zet ze bij elkaar. Geen planten? Een hele groten bos met lange eucalyptus werkt net zo goed. En ruikt ook nog eens heel lekker. Ik gebruik vaak lange takken bamboe die ik uit de tuin knip.

Talks & Treasures- Feestjes & food - 10x inspiratie om het simpel te houden

Gebruik glazen (jam)potten en vaasjes om kleur toe te voegen met bloemen of kaarsen. Oneven aantallen in groepen in één kleur is makkelijk en werkt goed. Niet alleen op tafel, maar ook op andere plekken.

Bloemen of kaarsen (vooral in december) koop je liefst in een kleur, of bijna dezelfde kleur, en schik je op de meest simpele manier: kies je bijvoorbeeld voor rood?  Zet dan rode rozen en rode tulpen bij elkaar. Varieer in lengte en aantallen per vaas of in dikte en lengte per kaars, maar niet in kleur.

Talks & Treasures- Feestjes & food - 10x inspiratie om het simpel te houden 6Have fun!

Ook als je geen keukenprinses of stylish feestmens bent, lukt het op deze manier een stuk makkelijker om er iets knaps en lekkers van te maken zonder het allemaal al te serieus te nemen. Talks & Treasures heeft op Pinterest meer inspiratie op de borden Party Decorations en Party Food.

Heb vooral veel plezier op alle feestjes en hou tijd over om onder de mensen te zijn.

Beeld homepage: Petra Bindel; daaronder via Oh Happy Day, Kelly Brown, Fraulein Klein, helaas onbekend, via Deens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *